Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2018 13:51

Άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου των Απόδημων Κυπρίων

Με συμμετοχή συνέδρων από ολόκληρο τον κόσμο, άρχισε σήμερα το κύριο μέρος των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην Λευκωσία.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης 25 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Στο πρώτο σκέλος των πρωινών εργασιών, που διεξήχθη υπό την προεδρία του Προέδρου της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, αποφασίστηκε όπως το καταστατικό της Οργάνωσης εξεταστεί και επικαιροποιηθεί ώστε να καθορίζει τη συμμετοχή στην ΠΟΜΑΚ νέων ομοσπονδιών Κύπρίων αποδήμων από χώρες που δεν εκπροσωπούνται στην Οργάνωση, όπως είναι ο Λίβανος – χώρα στην οποία σήμερα διαβιούν άνω των 1500 Κυπρίων. Αποφασίστηκε επίσης όπως γίνει μετάφραση στην Αγγλική του καταστατικού της ΠΟΜΑΚ, ενώ λήφθηκε προκαταρτική απόφαση όπως το συνέδριο των απόδημων Κυπρίων το 2019 πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 – 23 Αυγούστου, με διάρκεια τρεις μέρες εργασιών.  Πρόσθετα, στο σκέλος αυτό, οι ομογενειακές οργανώσεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δράσεις τους στον τομέα της διαφώτισης για το Κυπριακό στις χώρες διαμονής και δραστηριοποίησής τους.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Κυπριακό και να συζητήσουν μαζί τους επί ποικίλων θεμάτων, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά στο εθνικό μας πρόβλημα.

Σε παράλληλη συνάντηση, τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ συζήτησαν με τον Προεδρικό Επίτροπο Φώτη Φωτίου προγράμματα νεολαίας και πρωτοβουλίες, καθώς και τον ρόλο που η ΝΕΠΟΜΑΚ δύναται να αναπτύξει σε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες για θέματα διασποράς.

Το πρώτο μέρος των εργασιών ολοκληρώθηκε με ενημέρωση των συνέδρων από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, για θέματα υδρογονανθράκων και την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, στη διάρκεια κλειστής συνεδρίας.

Στο περιθώριο του συνεδρίου των Απόδημων Κυπρίων πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αρμενίας, για θέματα Διασποράς. Στη συνάντηση, η οποία ήταν υπό την αιγίδα του Προεδρικού Επιτρόπου και σε αυτήν συμμετείχε ο  Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας κ. Mkhitar Hayrapetyan και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ, αποφασίστηκε όπως Κύπρος, Ελλάδα, Αρμενία αλλά και Αίγυπτος, απευθύνουν έκκληση προς τη Διασπορά των χωρών τους για συνδρομή προς στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Επίσης η Κύπρος, διά της τεχνογνωσίας και εμπειρίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γεννετικής Κύπρου, τεθηκε στη διάθεση των ελληνικών Αρχών για συνδρομή στη διενέργεια επιστημονικών εξετάσεων και ταυτοποιήσεων.

Πρόσθετα, στο περιθώριο του συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων πραγματοποιήθηκε και  άτυπη τετραμερής συνάντηση για θέματα Αποδήμων, μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας – Αιγύπτου.

(ΜΛ)