30-11-2022 18:07
Επαφές της αντιπροσωπίας της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο
Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στο Βερολίνο αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag) κας Derya Türk-Nachbaur. Η αντιπροσωπία αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας κ. Χάρη Γεωργιάδη (επικεφαλής), τα Μέλη της Επιτροπής κ. Νίκο Τορναρίτη, κα Μαρίνα Νικολάου και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τη βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Την αντιπροσωπία συνόδευε, καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης, η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο κα Μαρία Παπακυριακού.
Η αντιπροσωπία έγινε δεκτή από την Αντιπρόεδρο της Bundestag κα Aydan Özoğuz και είχε συνάντηση με την Υφυπουργό Εξωτερικών κα Susanne Baumann. Είχε επίσης χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο κα Türk-Nachbaur και μέλη της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου, την Πρόεδρο Δρα Marie Agnes Strack Zimmermann και μέλη της Επιτροπής Άμυνας, τον Πρόεδρο κ. Anton Hofreiter και μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Πρόεδρο κ. Klaus Ernst και μέλη της Επιτροπής Προστασίας του Κλίματος και Ενέργειας, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Δρα Lars Castellucci και μέλη της Επιτροπής, καθώς και την Επιτροπή Εξωτερικών.
Σε όλες τις συναντήσεις, υπογραμμίστηκαν εκατέρωθεν οι στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας Κύπρου και Γερμανίας, ως κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίεςβασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Τονίστηκε δε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση των επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και στη βάση της σημασίας που αμφότερα προσδίδουν στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και εκφράστηκε η ετοιμότητα για εμβάθυνση της συνεργασίας, ειδικότερα στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, οι Κύπριοι βουλευτές υπογράμμισαν την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ζήτησαν τη συμβολή των Ευρωπαίων εταίρων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, ώστε η Τουρκία να εγκαταλείψει την αυξανόμενη επιθετικότητά της έναντι της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής και να επιδείξει τον απαραίτητο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Ζήτησαν επίσης όπως ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής της εις βάρος της Κύπρου και των εντεινόμενων τουρκικών απειλών και προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο επί του εδάφους και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κύπριοι βουλευτές έθεσαν εξάλλου το ζήτημα της δημιουργίας ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα σε περιοχή Natura στην Καρπασία, όπως επίσης και την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου, σε μια σεισμογενή περιοχή, το οποίο απειλεί την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου.
Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας υπογράμμισαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Επισήμαναν παράλληλα τον καταλυτικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Κύπρος στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς και στον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, οι Κύπριοι βουλευτές στηλίτευσαν την εργαλειοποίηση από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι προωθούνται, μέσω των κατεχομένων, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Κύπρος να δέχεται τον μεγαλύτερο κατ’ αναλογία πληθυσμού αριθμό αιτητών ασύλουμεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Συναφώς, τονίστηκε η άμεση ανάγκη υιοθέτησης μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής στο επίπεδο της ΕΕ, η οποία να βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και της ίσης κατανομής ευθυνών.
Οι Γερμανοί βουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία γνωρίζει τι σημαίνει διαίρεση, αλλά και επανένωση.
Η Αντιπρόεδρος της Bundestag κα Özoğuz επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχών της χώρας της, υπογραμμίζοντας ότι η διαίρεση της Κύπρου δεν αναγνωρίζεται, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η Υφυπουργός Εξωτερικών κα Baumann υπογράμμισε ότι η Γερμανική Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την επιθετική συμπεριφορά και τις αξιώσεις της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας άλλων κρατών, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε δε τη στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης και τη βούληση της χώρας της να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Οι Γερμανοί βουλευτές εξήραν την προσήλωση της Κύπρου στις αρχές και αξίες της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου και τόνισαν ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο και συνεπές κράτος μέλος της Ένωσης και πολύτιμο εταίρο για τη Γερμανία. Εξέφρασαν επίσης την εκτίμησή τους για την πλήρη και άμεση ευθυγράμμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας το μεγάλο κόστος που αυτές επέφεραν στην κυπριακή οικονομία. Επισήμαναν, παράλληλα, την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις συλλογικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χάριν πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Τέλος, όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, οι Γερμανοί βουλευτές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κατανόηση για τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, συνεπεία, κυρίως,της διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω των κατεχομένων, στις ελεύθερες περιοχές.
(Το κείμενο όπως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)
Σχετικά Ανακοινωθέντα