Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2022 18:01

Συμμετοχή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στο Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

O Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6 Δεκεμβρίου 2022, στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι ψηφιακές δεξιότητες στην ψηφιακή δεκαετία, με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, και της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα του Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας κας Valeriya Ionan. Σε παρέμβασή του, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού οικοσυστήματος με επικέντρωση σε πολιτικές αναβάθμισης δεξιοτήτων, όπως η ανάπτυξη χρηματοδοτικών προγραμμάτων που να στοχεύουν στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης, καθώς και η εμβάθυνση της συνεργασίας με τη βιομηχανία. Ένας από τους τομείς προτεραιότητας πρέπει να είναι η κυβερνοασφάλεια, καθώς επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη 200.000 ειδικών στον εν λόγω τομέα στην Ευρώπη, υπογράμμισε. Καταλήγοντας, ο κ. Κόκκινος ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η Κύπρος ενέκρινε το 2021 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ψηφιακές Δεξιότητες, το οποίο συνάδει με τους στόχους της ψηφιακής δεκαετίας που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι ‘27’ αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία της Ένωσης και τις ψηφιακές αλυσίδες εφοδιασμού.  Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κόκκινος, αφού σημείωσε ότι η στρατηγική αυτονομία πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο της ΕΕ, ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη μείωσης των στρατηγικών εξαρτήσεων και αύξηση της ανθεκτικότητας, διατηρώντας ανοικτό χαρακτήρα και παγκόσμια συνεργασία με εταίρους που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες.  Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε σχέση με τη Στρατηγική της Παγκόσμιας Πύλης, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των παγκόσμιων υποδομών και αλυσίδων εφοδιασμού σε τρίτες χώρες.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, γενικές προσεγγίσεις σχετικά με δύο βασικούς νομοθετικούς φακέλους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ.  Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί ενέκριναν γενική προσέγγιση για τον Κανονισμό για τη Θέσπιση Εναρμονισμένων Κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), καθώς και γενική προσέγγιση για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα (eID) που προνοεί απαίτηση έκδοσης ευρωπαϊκής ψηφιακής ταυτότητας από τα κράτη μέλη στη βάση κοινών τεχνικών πρότυπων.  Υποστηρίζοντας την υιοθέτηση των δύο προτάσεων, ο κ. Κόκκινος έκανε αναφορά τόσο στην Εθνική Στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης όσο και στην υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και Ψηφιακού Πορτοφολιού στη χώρα μας.

(ΜΦ/ΣΧ)