Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-12-2022 10:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου I. Κούσιου στην 34η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Μυοπαθών Κύπρου, στο Σπίτι του Εθελοντή στην Κοκκινοτριμιθιά

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση σας να χαιρετίσω την 34η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και όλους εσάς για το αξιέπαινο έργο σας.

Αναγνωρίζουμε ότι οι μυϊκές παθήσεις προκαλούν πολλαπλά προβλήματα σε ατομικό αλλά και σε οικογενειακό επίπεδο, απαιτώντας όχι μόνο την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του επιπρόσθετου κόστους στη ζωή του μυοπαθούς, αλλά κυρίως την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, συνοδείας, προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού, ψυχοκοινωνικής στήριξης, στήριξης στη συμμετοχή και κοινωνικοποίηση.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει υψηλά στις προτεραιότητές του τα ζητήματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με αναπηρίες και λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Διαχρονικός στόχος μας είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και η ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες ώστε να παραμένουν ενεργά και ενσωματωμένα στην κοινωνία.

Στον δρόμο και στις προσπάθειες μας αυτές, συνοδοιπόροι και εταίροι είστε εσείς οι οργανώσεις. Με μέλη τα ίδια τα άτομα με μυοπάθειες, ή μέλη των οικογενειών τους ή φίλους και εθελοντές, όλοι αποτελείτε πολύτιμους συνεργάτες μας, συμπληρώνοντας τις ενέργειες και τα μέτρα προς όφελος όσων τα χρειάζονται. Ανάμεσα στις πρόσφατες νέες δράσεις του Συνδέσμου σας, χαιρετίζουμε τη συνεργασία σας με την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και επέκταση του έργου της παροχής κατ’ οίκον φροντίδας προς τα μέλη του Συνδέσμου σας που χρειάζονται ενισχυμένη και εξειδικευμένη φροντίδα.

Η εργασία όχι μόνο ως μέσο βιοποριστικής επιβίωσης, αλλά ως διαδικασία δημιουργικής κοινωνικής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, είναι καθοριστικής σημασίας για τα άτομα με αναπηρίες. Το Υπουργείο μας, αναγνωρίζοντας αυτή τη σημασία, προωθεί τις πολιτικές και τα μέτρα για την απασχόληση παράλληλα με τις πολιτικές και μέτρα για την κοινωνική προστασία. Λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες, δίνουμε επιλογές και διεξόδους, τόσο στο κεφάλαιο της ένταξης στην απασχόληση όσο και στο κεφάλαιο της κατάρτισης και απόκτησης γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η ποσόστωση στις προσλήψεις ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η παροχή κινήτρων προς επιχειρήσεις για εργοδότηση ατόμων με αναπηρίες, η παροχή χορηγίας για τη δημιουργία μικρών μονάδων αυτοεργοδότησης και η εργοδότηση με στήριξη αποτελούν πολιτικές μας για ενσωμάτωση στην εργασία.

Το ίδιο σημαντική κρίνουμε και την κοινωνική προστασία μέσω κοινωνικών παροχών που εξασφαλίζουν επαρκές βιοτικό επίπεδο και αντισταθμίζουν το κόστος που προκαλεί στη ζωή η αναπηρία. Άτομα με μυοπάθειες δύνανται να είναι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας, επιδομάτων φροντίδας για παραπληγικούς ή τετραπληγικούς, επιδόματος διακίνησης, οικονομικής βοήθειας για την αγορά αυτοκινήτου, τροχοκαθίσματος και ευρείας κλίμακας τεχνικών μέσων που διευκολύνουν την καθημερινή ζωή.

Έχοντας πάντοτε ως στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία και την ανάδειξη των δυνατοτήτων τους, θα συνεχίσουμε, ως Υπουργείο, να επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στην εξάλειψη στερεότυπων και προκαταλήψεων, καθώς και στην ενίσχυση του σεβασμού για τα δικαιώματά τους, προάγοντας την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Ήδη έχουμε προωθήσει μια σειρά από νέες δράσεις και μέτρα τα οποία καταγράφονται στην πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία 2018-2028 και τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020 και 2021-2023.

Σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί και η απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στο οποίο μεταφέρεται από 1.1.2023 και το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ) και προσβλέπουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση των πολιτικών για την κοινωνική πρόνοια και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κρατικές υπηρεσίες, θεσμικές αρχές, οργανώσεις, επιχειρήσεις, πολίτες, όλοι μας έχουμε χρέος καθημερινά να εφαρμόζουμε τις αρχές της ισότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην αξιοπρέπεια, στην προσβασιμότητα, στη συμμετοχή και ενσωμάτωση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συγχαρώ για ακόμη μια φορά για τη σημερινή διοργάνωση και να σας διαβεβαιώσω για τη δέσμευσή μας να εργαστούμε μαζί για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στα άτομα με μυοπάθειες. Αυτό πράττουμε από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, στο πλαίσιο του οράματος του Προέδρου της Δημοκρατίας για ένα Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας.

----------
Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας, η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου.


(ΜΒ)