14-12-2022 15:41
Συμμετοχή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού - Αμαθούντας σε εργαστήριο για την προστασία της Χερσονήσου Ακρωτηρίου
Στα πλαίσια του έργου Darwin Plus «Αποκατάσταση οικοτόπων και αειφόρος χρήση για το Ακρωτήρι και το Κάβο Πύλα», οργανώθηκε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2022, Εργαστήρι με θέμα «Παρακολούθηση βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου», στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Ακρωτηρίου.
Το τριετές έργο Darwin Plus (2021-2024) σχετίζεται με δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, προστασίας και διαχείρισης στις περιοχές του Ακρωτηρίου και του Κάβο Πύλα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Darwin Initiative του Ηνωμένου Βασίλειου και τα συνεργαζόμενα μέρη είναι το BirdLife Cyprus (συντονιστής), το ίδρυμα Terra Cypria, το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων και το RSPB (Royal Society for the Protection of Birds). Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Η χερσόνησος του Ακρωτηρίου φιλοξενεί το μεγαλύτερο σύμπλεγμα φυσικών υγροτόπων στην Κύπρο, και έχει αναγνωριστεί θεσμικά ως προστατευόμενη περιοχή για τη σημαντική βιοποικιλότητά της. Αρκετές δραστηριότητες στην περιοχή απειλούν την προστασία και τη διαχείρισή της και δύναται να οδηγούν σε αλλαγές στο οικοσύστημά της.
Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των διαφόρων εμπειρογνωμόνων (φορέων, τμημάτων, επιστημόνων) που ασχολούνται με την παρακολούθηση βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων στην περιοχή του Ακρωτηρίου, με σκοπό:
α) να αποκτηθεί μία κοινή βάση γνώσης για το τι δεδομένα έχουν συλλεχθεί ή/και συλλέγονται για την περιοχή και
β) να συζητηθούν τυχόν παρατηρούμενες τάσεις, βάσει των αποτελεσμάτων παρακολούθησης όσον αφορά στον πληθυσμό, στην κατανομή, στις παρατηρήσεις και στις αβιοτικές μετρήσεις.
Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), ως φορέας που στηρίζει έμπρακτα κάθε περιβαλλοντική δράση που στόχο έχει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συμμετείχε στο Εργαστήρι με δική του Παρουσίαση. Εκ μέρους του ΣΑΛΑ την Παρουσίαση έκαναν τα στελέχη του Συμβουλίου Γεωργία Πριάρη και Άγγελος Χριστοφόρου που μίλησαν για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων που καταλήγουν στον Υδροβιότοπο Ζακακίου από τη γύρω περιοχή, καθώς επίσης και για τους ποιοτικούς ελέγχους σε σχέση με τα ύδατα αυτά. Περαιτέρω παρουσιάστηκαν οι συνεχείς προσπάθειες του ΣΑΛΑ για καθαρισμό και αναβάθμιση του Υδροβιότοπου Ζακακίου, γνωστού και ως Λίμνη Μακριά, στην περιοχή Lady’s Mile.
Στο τέλος του διημέρου συνεδρίου ακολούθησε μια πολύ παραγωγική ανταλλαγή απόψεων και τονίστηκε η ανάγκη πρόσθετης παρακολούθησης και ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και δράσεων διαχείρισης και προστασίας της περιοχής.
(ΝΓ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα