Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-12-2022 19:43

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης εκπροσώπησε την Κύπρο στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μετά από μακρές διαβουλεύσεις, υιοθετήθηκε ο Κανονισμός του Συμβουλίου για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές ενέργειας. Μαζί με τον εν λόγω Κανονισμό υιοθετήθηκαν, χωρίς συζήτηση, και οι δύο προτάσεις Κανονισμού που αφορούσαν (1) την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, των διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς των τιμών, και (2) τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επί των οποίων είχε επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία κατά το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 24ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, οι εν λόγω τρεις προτάσεις Κανονισμού αποτελούν το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνέχεια της εντολής των ηγετών της ΕΕ, για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ενέργειας.

Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί με την πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών φυσικού αερίου. O κ. Παναγίδης επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, ο εν λόγω Κανονισμός αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, την προστασία των πολιτών και της οικονομίας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η ασφάλεια εφοδιασμού και η αγορά ενέργειας γενικότερα. Με την ευκαιρία, ο κ. Παναγίδης ευχαρίστησε θερμά την Τσέχικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τη σκληρή δουλειά και αγαστή συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα κατά τις εντατικές διαβουλεύσεις που είχαμε τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης.

Το Συμβούλιο κατέληξε, επίσης, σε γενική προσέγγιση επί της πρότασης Κανονισμού σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, καθώς και επί της πρότασης Οδηγίας για ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης ‘REPowerEU’. Σε παρέμβασή του ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί και με τις δύο προτάσεις. Ιδιαίτερα σε σχέση με την πρόταση Οδηγίας για ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας χαιρέτισε τις διευκρινίσεις που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο αναφορικά με τις ειδικές πρόνοιες για υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν, τέλος, άλλα ενεργειακά ζητήματα, όπως οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις, η επικείμενη πρόταση αναθεώρησης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί των Οδηγιών για την Ενεργειακή Απόδοση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Δέσμης «Fit for 55», όπως και η πρόοδος των εργασιών επί του πακέτου Οδηγίας και Κανονισμού για την αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου.


(ΜΦ/ΜΒ)