Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-12-2022 16:02

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στην τελετή εγκαινίων της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Λυκείου Κύκκου Α΄

Ιδού, λοιπόν, η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Λυκείου Κύκκου Α’! Επιτέλους, αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, κυρίες και κύριοι. Επιτέλους, λέω, αγαπητέ Διευθυντή του σχολείου, κ. Δημήτρη Ταλιαδώρε, γιατί χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, έως ότου το σχολείο αυτό αποκτήσει μια σύγχρονη και λειτουργική στέγη για τις εκδηλώσεις του.

Στην αίθουσα αυτή, λοιπόν, από σήμερα θα ακούγεται λόγος ελληνικός, σαν αυτόν που μόλις πριν ακούσαμε στις παρουσιάσεις σας. Θα εκφέρεται λόγος στοχασμού και διανόησης, αλλά και έμπνευσης και τέχνης. Θα γεμίζει η αίθουσα κι από όμορφες μουσικές, σαν αυτήν που ακούσαμε αμέσως πριν κι από καλλίφωνες εκτελέσεις, σαν αυτήν που προηγήθηκε, κι έκανε τον χώρο να μυρίσει γιασεμί. Προορίζεται και θα είναι η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κύκκου ένα πρόσθετο πνευματικό εργαστήριο που θα συμβάλει, ούτως ώστε το σχολείο αυτό να συνεχίσει, κατά την παράδοση του, να επιβεβαιώνεται ως ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που δημιουργεί παιδεία.  

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να μοιραστώ μια σημαντική στιγμή στη ζωή αυτού του ιστορικού σχολείου. Γιατί είναι πράγματι μια ιδιαίτερη στιγμή τα εγκαίνια της Αίθουσας Εκδηλώσεων του σχολείου σας, του Λυκείου Κύκκου Α’.

Παραδίδοντας σήμερα στη σχολική κοινότητα, στους μαθητές και τις μαθήτριες όπως και τους εκπαιδευτικούς, μια σύγχρονη και κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα για εκδηλώσεις, ερχόμαστε να συμπληρώσουμε την κτηριακή υποδομή του σχολείου και να δώσουμε ένα χώρο μέσα από τον οποίο θα μπορεί να αναπτύσσεται σε όλο το εύρος της η σχολική ζωή. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί εξάλλου το επιστέγασμα προσπαθειών πολλών ετών. Το ότι ένα σχολείο με την ιστορία και την προσφορά του Λυκείου Κύκκου Α’ δεν διέθετε μέχρι τώρα μια τέτοια αίθουσα για τις εκδηλώσεις του, ήταν μια έλλειψη. Υπήρχε πράγματι αυτό το κενό από τον καιρό της ίδρυσής του και χαίρομαι ιδιαίτερα αφού ερχόμαστε τώρα να το συμπληρώσουμε.

Μόνιμος στόχος του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι να παρέχουμε, πέραν της βασικής διδασκαλίας, μια ολοκληρωμένη αγωγή στους μαθητές και τις μαθήτριες και να τους δίνουμε τις δυνατότητες να αναπτύσσουν δεξιότητες και τη δημιουργικότητα τους, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και τις τάσεις του αύριο. Με στόχο την παροχή αγωγής, στη βάση των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα και των προκλήσεων που προβάλλονται μπροστά μας, οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και υποδομές, όπως αυτή η αίθουσα, είναι απαραίτητες. Είναι προϋπόθεση για την πολύπλευρη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σχολείου. Με την ευχέρεια που δημιουργείται για συγκεντρώσεις και την άνετη διοργάνωση εκδηλώσεων, διανοίγονται πράγματι νέες προοπτικές για τη μαθητική και την εκπαιδευτική κοινότητα.  

Είναι σαν να μπορούμε ήδη να δούμε μπροστά μας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εθνικούς εορτασμούς, διαλέξεις, διαλογικές συζητήσεις, παρουσιάσεις και άλλες δραστηριότητες που θα αναπτύσσονται σε αυτό τον χώρο και θα συμπληρώνουν το έργο του σχολείου και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Εκφράζω ακόμα ικανοποίηση διότι με αυτό το έργο υλοποιείται και μια δέσμευση της διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την ευκαιρία θέλω να σας μεταφέρω και τον προσωπικό χαιρετισμό του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη -ο οποίος μάλιστα σε κάθε ευκαιρία με υπερηφάνεια υπογραμμίζει ότι υπήρξε μαθητής και αποφοίτησε από αυτό το σχολείο.

Σημειώνω όμως ότι αποτελεί και για μένα προσωπικά τιμή να συμμετέχω ως Υπουργός Παιδείας στην ουσιαστική βελτίωση του σχολείου αυτού με την τόσο μεγάλη ιστορία και προσφορά στην κοινωνία μας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 1961, αρχικά ως εξατάξιο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, με την ονομασία Παγκύπριο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου. Ενώ το 1979 έγινε μικτό και φιλοξενούσε πλέον τόσο μαθητές όσο και μαθήτριες. Το 1978, με την καινοτομία που υιοθετήθηκε τότε, χωρίστηκε σε γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, οι οποίοι όμως συστεγάζονταν. Στη συνέχεια, το 1986-87, ο γυμνασιακός κύκλος μεταφέρθηκε σε άλλα κτήρια και έκτοτε το σχολείο λειτουργεί ως Α’ Λύκειο Κύκκου.

Εκτός από τη σχετικά μακρά ιστορία και παρουσία του στα εκπαιδευτικά πράγματα της πρωτεύουσας και της χώρας μας, το σχολείο του Κύκκου ξεχώρισε και με την παρουσία διακεκριμένων μορφών της σύγχρονης ελληνικής εκπαίδευσης της Κύπρου. Λαμπροί εκπαιδευτικοί όπως και διευθυντές άφησαν εποχή στο Λύκειο Κύκκου Α’. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά ονόματα που δεν ξεχνούμε, όπως τον Χριστάκη Χαραλάμπους, τον Παναγιώτη Περσιάνη, το Γιώργο Γιάννακα, τον Μιχαήλ Στασόπουλο, τον Αντώνη Καλογήρου, τον  Χρίστο Χατζηκαλλή κ.ά. Ενώ πάμπολλοι είναι και οι παλαιοί μαθητές και μαθήτριες, απόφοιτοι, που στη συνέχεια με τη σταδιοδρομία, το έργο, την παρουσία και τη συμβολή τους στην κοινωνία δικαίωσαν τη φήμη και το καλό όνομα του σχολείου τους.   

Στα 61 χρόνια της λειτουργίας του, το Λύκειο Κύκκου Α’ έχει διανύσει μία επιτυχημένη εκπαιδευτική πορεία και σήμερα, συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, έχει να επιδείξει μία πλούσια και γόνιμη σχολική ζωή με πολύ καλά αποτελέσματα, διακρίσεις σε διαγωνισμούς και μεγάλη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως επίσης και με  πλούσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του σχολείου ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια με την προσθήκη ενός γηπέδου αθλοπαιδιών και του Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου -του οποίου τα εγκαίνια τελέσθηκαν το 2001. Ιδιαίτερα όμως θέλω να σημειώσω ότι από το 2016 το σχολείο κοσμεί η νέα του μεγάλη και σημαντική, για τα σχολικά δεδομένα, Βιβλιοθήκη.

Νομίζω όμως ότι μπροστά σε αυτό το έργο που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πρώτα απ’ όλα πρέπει να συγχαρώ θερμά τον διευθυντή κ. Δημήτρη Ταλιαδώρο. Γιατί τόσο αυτή η Αίθουσα Εκδηλώσεων, όσο και η γενικότερη πρόοδος του σχολείου είναι το αποτέλεσμα της προσωπικής μεγάλης αγάπης του για το Λύκειο Κύκκου Α’, της επιμονής του για βελτίωση και των άοκνων προσπαθειών που καταβάλλει για να παραμένει ο Κύκκος σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση μας. Οι προσπάθειες και οι κόποι του σήμερα ανταμείβονται, καθώς ακόμα ένας οραματισμός υλοποιείται και το Λύκειο Κύκκου Α’ διαθέτει στο εξής αυτή την ωραία Αίθουσα Εκδηλώσεων.

Εκφράζω βεβαίως συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου, αρχιτέκτονες, επιβλέποντες μηχανικούς και άλλους υπεύθυνους που συνεργάστηκαν στενά με τη Σχολική Εφορεία και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου. Οι προσπάθειες τους και το αποτέλεσμα επιτρέπουν στην Κυβέρνηση του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη να ανταποκριθεί στον στόχο που έθεσε για να αποκτήσει αυτό το σχολείο την αίθουσα που εγκαινιάζουμε σήμερα. Αν και αποτελεί υπηρεσία του ΥΠΑΝ και πάλι θα πρέπει να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις Τεχνικές Υπηρεσία και στο πρόσωπο του επικεφαλής κ. Ανδρέα Μαραγκού, όλους τους συνεργάτες του. Δεν θα μπορούσε βεβαίως να παραλείψω τις ευχαριστίες και προς τη  Σχολική Εφορείας Έγκωμης, τον σημερινό πρόεδρο, αλλά και τον τέως κ. Κώστα Αναστασίου και για την εν γένει πολύ καλή και στενή συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια.

Ξεχωριστά οφείλονται όμως ευχαριστίες και στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας του Κύκκου κ. Νικηφόρο. Στο πρόσωπό του και μέσα από την αγάπη και τη φροντίδα του για το σχολείο βλέπουμε γενικότερα και τη διαχρονική στήριξη της εκκλησίας προς την παιδεία, από τους παλαιότερους χαλεπούς ιστορικούς χρόνους της Τουρκοκρατίας και της αγγλικής αποικιακής κατοχής, όταν αυτή πρωτοστατούσε στην εκπαίδευση, αλλά και στη συνέχεια που πάντα συνεπικουρεί. Αλλά ειδικότερα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να υπογραμμίσουμε τη συμβολή της Ι.Μ. Κύκκου στην ανοικοδόμηση των δύο αυτών Λυκείων του Κύκκου στη Λευκωσία και στο προσωπικό αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Πανιερώτατου και Ηγουμένου.

Παραδίδοντας το έργο στη σχολική κοινότητα, εκφράζω ολόψυχα την ευχή, η οποία ενισχύεται αφού είναι και βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει ένα αναβαθμό και απαρχή για νέες επιτυχίες και λαμπρές ημέρες στη ζωή του Λυκείου Κύκκου Α’. Ας είναι η Αίθουσα αυτή καλορίζικη!  

Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος. Με την προσδοκία να είναι ένα έτος ειρήνης, να τελειώσει αυτός ο φρικτός πόλεμος, να φύγει η Ρωσία από την Ουκρανία, όπως πρέπει και η Τουρκία να φύγει από την Κύπρο.

Χρόνια πολλά σε όλους.    

 

ΙΠ