Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-12-2022 12:04

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επισκέφτηκε τον Ακάμα

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής επισκέφθηκε σήμερα τη Χερσόνησο του Ακάμα και επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών βελτίωσης του οδικού δικτύου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Καδής παρακολούθησε, επίσης, την κατεδάφιση και απομάκρυνση παράνομων υποστατικών, στην περιοχή «Άσπρος Ποταμός», στη νότια είσοδο του ΕΔΠ.

Τόσο η κατεδάφιση και απομάκρυνση των συγκεκριμένων υποστατικών, που για πολλά χρόνια λειτουργούσαν παράνομα στην περιοχή, όσο και η βελτίωση του οδικού δικτύου, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χερσονήσου και στην υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τη λειτουργία ενός πρότυπου Δασικού Πάρκου στον Ακάμα, που θα αναβαθμίσει την εμπειρία των χιλιάδων επισκεπτών που φτάνουν εκεί κάθε χρόνο και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στις γύρω κοινότητες.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα, προνοεί 14 περιβαλλοντικά φιλικούς κόμβους διευκολύνσεων των επισκεπτών και συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο. Οι παρεμβάσεις αυτές, περιλαμβάνουν κυρίως έργα βελτίωσης του δασικού οδικού δικτύου που συνδέει τα κύρια σημεία του Πάρκου, μήκους 58,7 Km, και των δρόμων διασύνδεσης των γειτονικών κοινοτήτων με τις εισόδους του ΕΔΠ Ακάμα, μήκους 27,45 Km. Τονίζεται ότι, κανένας δρόμος, είτε στο κύριο είτε στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, δεν πρόκειται να ασφαλτωθεί και ότι πέραν του δικαιώματος προσπέλασης, κανένα δικαίωμα ανάπτυξης δεν θα δοθεί λόγω γειτνίασης περιουσιών με το υπό βελτίωση οδικό δίκτυο.

Το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΔΠ Ακάμα προνοεί ότι μέχρι το 2028, το Πάρκο θα αποτελεί εθνικό πρότυπο για την αποτελεσματική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο. Στον Ακάμα, η μακροπρόθεσμη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της φυσικής κληρονομιάς και των συναφών πολιτιστικών αξιών, θα διασφαλιστεί με την ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης ως πρωταρχικού μέσου επίτευξης των στόχων προστασίας, διατήρησης και ανάδειξης της περιοχής. Στο πλαίσιο των προνοιών του δικτύου Natura 2000, η υλοποίηση του Σχεδίου θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στις γειτονικές κοινότητες και θα παρέχει μια μοναδική, αναβαθμισμένη εμπειρία στους επισκέπτες του Πάρκου.

(ΜΧ/ΙΚ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα