Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-04-2023 15:25

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην τελετή εγκαινίων της Αίθουσας Βιβλιοθήκης και Συναισθηματικής Αγωγής «Παραμυθοχώρα»

Αποτελεί πραγματικά ιδιαίτερη χαρά για μένα να παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή εγκαινίων της Αίθουσας Βιβλιοθήκης και Συναισθηματικής Αγωγής του Δημοτικού Σχολείου Μαμμάρων.

Η οργάνωση και η λειτουργία μιας βιβλιοθήκης συμβάλει με τον καλύτερο τρόπο στην προώθηση και την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Ιδιαίτερα η δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης αναγνωρίζεται ως καθοριστικός παράγοντας προς την κατεύθυνση αυτή, αφού παρέχει τη δυνατότητα στο σύνολο των παιδιών να έρθουν σε επαφή με ποικιλία λογοτεχνικών και άλλων έντυπων εκδόσεων, να αγαπήσουν το βιβλίο και κυρίως να αποκομίσουν τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την ανάγνωση.

H ανάγνωση βιβλίων συμβάλλει τα μέγιστα στη γνωστική, γλωσσική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, στην κοινωνική τους ευαισθητοποίηση, στη διεύρυνση του ορίζοντα των εμπειριών τους, καθώς και στην αισθητική και ευρύτερη καλλιέργειά τους.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που η δημιουργία κουλτούρας ανάγνωσης αποτελεί στόχο που τίθεται ψηλά στη βαθμίδα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζοντας τον σημαντικότατο ρόλο των σχολικών μονάδων για την εδραίωση της φιλαναγνωσίας, στον σχεδιασμό δημοτικών σχολείων που ανεγείρονται από το 2011 και μετά προνοείται η δημιουργία αίθουσας βιβλιοθήκης.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τη Διευθύντρια, το εκπαιδευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό, τις μαθήτριες και τους μαθητές, την Επιθεωρήτρια του Σχολείου κ. Δήμητρα Μέσσιου, όπως επίσης και τη Σχολική Εφορεία Μαμμάρων και τον Σύνδεσμο Γονέων που συνέδραμαν στην υλοποίηση της ιδέας για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο σχολείο.

Προωθώντας τους στόχους που τέθηκαν στο Ενιαίο Σχέδιο Βελτίωσης του σχολείου, αξιοποίησαν ανεκμετάλλευτο χώρο, και ως αποτέλεσμα της όμορφης συνεργασίας τους διαμορφώθηκε ένα μοναδικό περιβάλλον δημιουργίας, χαράς, συναισθηματικής ανάπτυξης και φιλαναγνωσίας.

Ένας χώρος όπου παιδιά και εκπαιδευτικοί θα ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο που θα ανοίγουν μπροστά τους τα βιβλία, ένας χώρος όπου θα καλλιεργείται η αγάπη για το διάβασμα και θα αναπτύσσονται επαρκείς και διά βίου αναγνώστες και αναγνώστριες.

Αγαπητά μου παιδιά,

Σήμερα, το σχολείο σας τιμά, με τον καλύτερο τρόπο, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που εορτάστηκε την περασμένη Κυριακή, 2 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Είμαι βέβαιη ότι θα περάσετε πολύ όμορφες στιγμές στη δική σας πλέον «Παραμυθοχώρα». Τα 82 βιβλία με τα οποία έχει εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα που κοσμούν τα ράφια της, θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σας ήρωες και ηρωίδες που θα σας ταξιδέψουν και θα σας παρασύρουν στον όμορφο κόσμο της λογοτεχνίας. Έναν κόσμο που δεν έχω αμφιβολία ότι θα χαρείτε και θα αγαπήσετε.

ΙΠ