Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-07-2024 16:11

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών αναφορικά με την απελευθέρωση χελώνας μετά από θεραπεία

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ), το Terra Cypria και το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων προχώρησαν σε απελευθέρωση και επανένταξη μιας θαλάσσιας χελώνας στο φυσικό της περιβάλλον την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024. 

Η απελευθέρωση έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ), του ΤΑΘΕ στο Μενεού, το οποίο λειτουργεί και σαν Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Θεραπείας και Αποκατάστασης τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών. 

Η «Λούση», όπως ονομάστηκε η εν λόγω θαλάσσια χελώνα, είναι μία πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), η οποία βρέθηκε πρόσφατα από το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων άρρωστη και εξαντλημένη στο Κούριο Λεμεσού. Αφού παρέμεινε για περίπου δύο μήνες στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στο ΕΚΘΥΚ του ΤΑΘΕ για περίθαλψη, μπορεί και πάλι να κολυμπά ελεύθερα στο θαλάσσιο περιβάλλον. 

Στην απελευθέρωση συμμετείχαν άτομα που ασχολούνται με θαλάσσια σπορ στην περιοχή. Με αφορμή την απελευθέρωση οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις θαλάσσιες χελώνες που υπάρχουν στην Κύπρο αλλά και για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύεται προς αυτές. Επίσης ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που γίνονται σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένης χελώνας, καθώς και για τη σημασία του δικτύου Natura 2000, ειδικά ως προς την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. 

Η απελευθέρωση και επανένταξη της θαλάσσιας χελώνας στο φυσικό της περιβάλλον έγινε στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα». Το έργο ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.

Μάθετε περισσότερα για το έργο Πανδώτειρα εδώ.

(ΕΦυς/ΝΖ/ΕΑθ)