Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2023 21:30

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, εκ μέρους του ΠτΔ, στην εκδήλωση μνήμης για την κατάληψη της Κερύνειας, χθες

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια που απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή αντικατοχική εκδήλωση μνήμης για την κατάληψη της Κερύνειας από αυτό τον ιερό χώρο, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου είναι θαμμένοι αρκετοί ήρωες της αντίστασης και του πολέμου ενάντια στον Τούρκο εισβολέα, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης, δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται εδώ μαζί μας.  

Συμπληρώνονται φέτος 49 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το ματωμένο καλοκαίρι του 1974 που άφησε το στίγμα του στις ψυχές όλων μας, που σημάδεψε για πάντα, με τον χειρότερο τρόπο, την ιστορία της μικρής μας πατρίδας. Πέρασαν ήδη 49 χρόνια θλίψης, αγωνίας, αγώνα και προσμονής.

Η αγαπημένη μας Κερύνεια αποτέλεσε τον πρώτο στόχο του Τούρκου εισβολέα. Από την πρώτη στιγμή δέχθηκε ανηλεή βομβαρδισμό από τις δυνάμεις του Αττίλα από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974, οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς με αποστολή επάνδρωσης των επάκτιων θέσεων στον κόλπο της Κερύνειας, καθώς και οι κάτοικοι της πόλης είχαν δεχθεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς και κανονιοβολισμούς από τις αποβατικές δυνάμεις, ενώ δεν κατέστη δυνατή η εκπομπή ικανοποιητικού πυρός για την αναχαίτηση της απόβασης 

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Εθνική Φρουρά προώθησε δυνάμεις στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας που πρόσβαλαν με πυρά τα τουρκικά τμήματα που είχαν ήδη αποβιβαστεί, προκαλώντας τους σοβαρές απώλειες. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει την ενίσχυση και διεύρυνση του τουρκικού προγεφυρώματος.

Οι ηρωικές δυνάμεις του 251 ΤΠ υπό τη διοίκηση του ήρωα Παύλου Κουρούπη μαζί με τους ηρωικούς λοκατζήδες, τους μαυροσκούφιδες του 286 ΜΤΠ και του 281ΤΠ και άλλους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς πολέμησαν με απαράμιλλο θάρρος τους εισβολείς σε έναν αγώνα που ήταν προδομένος από την αρχή.

Τις πρωινές ώρες της 22ας Ιουλίου 1974 κατέφθασε στις ακτές της Κερύνειας το δεύτερο αποβατικό κύμα με προτεραιότητα κατάληψης ολόκληρης της επαρχίας.

Παρά τον άνισο αγώνα και την ηρωική αντίσταση των δυνάμεων πρώτης γραμμής της Εθνικής Φρουράς, οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κερύνεια, την Λάπηθο, τον Καραβά, το 37% της Κύπρου μας και άφησαν στο πέρασμά τους νεκρούς, ορφανά, αγνοούμενους, πόνο, δυστυχία, τεράστιες καταστροφές και χιλιάδες συμπατριώτες μας πρόσφυγες από τον τόπο τους, τα σπίτια τους από τη γη των προγονών τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Κερύνεια ιδρύθηκε από τους Αχαιούς Κηφέα και Πράξανδρο κατά την επιστροφή τους από τον Τρωικό πόλεμο στην πατρίδα τους, δίνοντας της το όνομα της πόλης τους, της Κερύνειας που βρίσκεται στην Αχαΐα. Η Κερύνεια η αγαπημένη πόλη της Κερύνειας μας…

Είναι δύσκολο να το χωρέσει ο νους του ανθρώπου! Όπως γράφει κι ο ποιητής:  

Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε

η θάλασσα της Κερύνειας

Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε

η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας.

Κυρίες και κύριοι,

Γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, με τον τρόμο στα μάτια, πανικοβλημένοι και χωρίς προορισμό, πήραν τότε τον δρόμο της προσφυγιάς, ξεσπιτωμένοι, αναζητώντας φυγή και σωτηρία από την κόλαση του πολέμου.

Στη θύμησή μας έρχεται έντονη η εικόνα των μαυροφορεμένων μανάδων των αγνοουμένων μας, μέρα και νύχτα στα οδοφράγματα, να αναζητούν με βουβό δάκρυ την αλήθεια για την τύχη των παιδιών τους.

Η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας, δυστυχώς παγιώνεται συνεχώς. Η Τουρκία επιδεικνύει εδώ και δεκαετίες την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σφετερισμό των περιουσιών μας, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, περιφρονώντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δοθεί τέλος στον παραλογισμό που συντηρεί και διαιωνίζει την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και τον συνεχιζόμενο εποικισμό και την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της πατρίδας μας.

Έχουμε υποχρέωση έναντι όλων αυτών που θυσιάστηκαν για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία της πατρίδας μας, να συστρατευτούμε στην κοινή προσπάθεια, με όραμα, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σωφροσύνη, προκειμένου να αρθούν τα σημερινά αδιέξοδα.

Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αγνοούμε το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα οποία καταδικάζεται η στρατιωτική εισβολή και η παρατεταμένη κατοχή των εδαφών της πατρίδας μας.

Δεν μπορούμε επίσης να παραγνωρίζουμε την προκλητική και αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Άγκυρα, αναφορικά με την απαράδεκτη πρόταση «λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών», η οποία, δεν αποτελεί και δεν πρόκειται να αποτελέσει εκ μέρους μας επιλογή λύσης του Κυπριακού.

Παρ’ όλες όμως τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, με ισχυρή βούληση, καταβάλλει συνεχείς και άοκνες προσπάθειες για επίτευξη ενισχυμένης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς παράγοντα στη διαδικασία διαλόγου επίλυσης του Κυπριακού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την επανένωση του νησιού, για την ομαλή συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων του.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Μια λύση η οποία θα απελευθερώσει την πατρίδα μας και θα επιτρέπει στον λαό μας, μετά από 49 χρόνια συνεχών προσπαθειών και μέσα από ιστορικούς συμβιβασμούς, να διαβιώνει ενωμένος σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας σε μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα.

Αυτή την κληρονομιά κουβαλάμε και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε την υποχρέωση να βαδίσουμε.

Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάκτυλέ μου, 

ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους….

(Κώστας Μόντης, Στιγμές της Εισβολής)

(ΜΓ)