Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-09-2023 14:15

Κοινή Δήλωση Τριμερούς Συνόδου

Εμείς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Βενιαμίν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Κράτους Ισραήλ, έχοντας συναντηθεί στη Λευκωσία σήμερα, 4η Σεπτεμβρίου 2023, για την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ, επανεπιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για συνέχιση της ενίσχυσης της δυναμικής συνεργασίας του τριμερούς αυτού εταιρικού μηχανισμού. Η στενή μεταξύ μας συνεργασία αντανακλά τις κοινές μας αξίες και τα ολοένα και περισσότερα κοινά μας συμφέροντα, με στόχο να συμβάλουμε στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.
Όπως έχει υπογραμμιστεί σε προηγούμενες συναντήσεις, δεσμευόμαστε να διευρύνουμε το πεδίο της συνεργασίας μας προς άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις και στόχους με μας, στο πλαίσιο της αποφασιστικής μας προσπάθειας για δημιουργία και προώθηση συνεργειών, προς όφελος των χωρών και των λαών μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής.
Εξετάσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς πυλώνες συνεργασίας, οι οποίοι αναπτύσσονται για οκτώ χρόνια από την έναρξη αυτού του τριμερούς φόρουμ και επιβεβαιώσαμε τον στόχο μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε βασικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, η άμυνα, η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το περιβάλλον, ο τουρισμός, η υγεία, η τεχνολογία και η καινοτομία, καθώς και σε θέματα της διασποράς.
Συμφωνήσαμε ότι ο ενεργειακός τομέας, και ειδικότερα, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν στέρεα βάση για συνεργασία στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού του δικαιώματος όλων των κρατών να ασκούν τα δικαιώματά τους στις αντίστοιχες ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδες τους.
Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ανάγκης για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, επαναβεβαιώσαμε το κοινό μας ενδιαφέρον για την προώθηση ενός αξιόπιστου και βιώσιμου ενεργειακού διαδρόμου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίσαμε τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης συνεργειών στον τομέα της ενέργειας και με άλλες ομονοούσες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού EMFG και περιφερειακών έργων όπως είναι η διασυνδεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector και πιθανοί αγωγοί φυσικού αερίου/υδρογόνου.
Προς αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής, συμφωνούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας μέσω περιφερειακών κοινών έργων έρευνα και ανάπτυξη (R&D), καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών, και για την προώθηση της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας. Στη σκιά των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα και την Κύπρο, και λαμβάνοντας υπόψη τη συνδρομή του Ισραήλ, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για συνεργασία για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αλλά και για την ενδυνάμωση του μεταξύ μας συντονισμού και των κοινών μας δυνατοτήτων σε αυτό το πεδίο.
Επιβεβαιώσαμε, επίσης, την αξία του πλαισίου συνεργασίας 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το οποίο μπορεί να αποδώσει απτά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της κλιματικής δράσης, της ετοιμότητας για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και της αντιτρομοκρατίας. Συμφωνήθηκε να συνεργαστούμε για την πραγματοποίηση μιας υπουργικής συνάντησης 3+1 αργότερα εντός τους τρέχοντος έτους.
Δεδομένης της θετικής δυναμικής από τις ιστορικές Συμφωνίες του Αβραάμ και των νέων προοπτικών που αυτή δημιούργησε, διερευνήσαμε τρόπους για να διασυνδέσουμε το έργο που γίνεται στο δικό μας τριμερή σχηματισμό με άλλους περιφερειακούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Φόρουμ του Νέγκεβ.
Η ενίσχυση και η διεύρυνση του κύκλου ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του Αραβικού κόσμου, αδιανόητη μόλις μερικά χρόνια πριν, αποτελεί ελπίδα για μια πιο ασφαλή και ευημερούσα περιοχή, και δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.
Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου έτυχαν ενημέρωσης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και καλωσόρισαν την πρωτοβουλία του να συμπεριλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τρεις πλευρές εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Εξέφρασαν, επίσης, τη σοβαρή τους ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, σημειώνοντας τη δήλωση τύπου της 21ης Αυγούστου του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω μονομερών ενεργειών κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση ή να βλάψουν τις προοπτικές για επίλυση του κυπριακού.
Συμφωνήσαμε ότι μια λύση η οποία θα επανενώσει το νησί, με βάση τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, δεν θα ήταν μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού ως σύνολο, αλλά θα συνέβαλλε σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.
Καταδικάζουμε σθεναρά και απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και κάθε υποκίνηση σε ενέργειες βίας και μίσους.
Καλέσαμε τους περιφερειακούς μας εταίρους και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να θέσουν υπόλογες όλες τις οντότητες που την προωθούν και την υποθάλπουν. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές απόπειρες εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων, ενθαρρύνθηκαν από παράγοντες που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αυτές οι κακόβουλες απόπειρες αποτράπηκαν χάρη στις ελληνικές και κυπριακές αρχές και κατέδειξαν την κοινή απειλή της τρομοκρατίας και τη σπουδαιότητα της στενής μας συνεργασίας στην καταπολέμησή της.
Επαναλάβαμε τη σταθερή μας δέσμευση για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ισραήλ. Τονίζουμε την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ και την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σημειώσαμε, επίσης, τη σημασία των συναντήσεων της Άκαμπα και του Σαρμ ελ Σέιχ και της πολύτιμης συμβολής τους στην αποκλιμάκωση και τη σταθερότητα, καθώς και την προοπτική που υπάρχει για ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, απαραίτητης για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
Συμφωνήσαμε ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στο Ισραήλ, εντός του 2024.