Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2023 20:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο 7ο Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού του ΚΟΑΠ

Είναι ιδιαίτερη η τιμή να βρίσκομαι απόψε μαζί σας, στο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού 2023, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. O ίδιος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, επομένως μεταφέρω τον χαιρετισμό του στη σημερινή εκδήλωση.

Το Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, που διοργανώνεται για έβδομη χρονιά, έχει επάξια καθιερωθεί ως θεσμός, αναδεικνύοντας τον μόχθο του αγρότη, αλλά και την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων που η κυπριακή γη απλόχερα προσφέρει. Συγχαίρω τον Επίτροπο κ. Ανδρέα Κυπριανού και τους συνεργάτες του, για την πρωτοβουλία αυτή. Η στήριξη που παρέχει ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών στην παραγωγή και προώθηση των γεωργικών προϊόντων, αλλά και την αγροτική ανάπτυξη, είναι αδιαμφισβήτητη. Επίσης, συγχαίρω το Κοινοτικό Συμβούλιο Στατού – Αγίου Φωτίου που με τη στήριξή του συνετέλεσε ώστε να διοργανωθεί η φετινή εκδήλωση.

Εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, αποτελούν φάρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς, που μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά, με πρωταγωνιστές τον κόσμο της υπαίθρου. Οι διοργανωτές έχουν επιλέξει να συμπεριλάβουν στο φεστιβάλ μουσικά και θεατρικά δρώμενα, στοιχεία της λαογραφίας μας, παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων και παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων, αντικειμένων του νοικοκυριού και γεωργικών εργαλείων. Είμαι βέβαιος ότι, η επιλογή τους αυτή, θα δώσει την ευκαιρία στους παλαιότερους να θυμηθούν και στους νεότερους να γίνουν και αυτοί κοινωνοί της κληρονομιάς αυτής. Ας απολαύσουμε, τις δύο αυτές μέρες του φεστιβάλ, τα ποικίλα δρώμενα από τις χορευτικές ομάδες, τους λαογραφικούς και θεατρικούς ομίλους, τους καλλιτέχνες και τους τεχνίτες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης, συνδέοντάς την με το σήμερα.

Φίλες και φίλοι,

Η προβολή του πολιτισμού ενός τόπου, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην αγκαλιά της ενωμένης Ευρώπης. Η Ευρώπη, όπως και ο πολιτισμός, ενώνει τους λαούς των χωρών με σκοπό την ανάπτυξη και την ευημερία, σε κλίμα συνεργασίας, χωρίς να καταργεί την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας. Ειδικότερα στον τομέα της γεωργίας, της αγροτικής ανάπτυξης και της διατήρησης της ζωτικότητας της υπαίθρου, εφαρμόζεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία αποτελεί διαχρονικά μία από τις πληρέστερες και ολοκληρωμένες πολιτικές που καθιερώθηκαν και εφαρμόστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία απορροφά το 40% του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Είναι γεγονός ότι η γεωργία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής οικονομίας, ενώ συμβάλλει καθοριστικά στον κοινωνικοοικονομικό ιστό κάθε χώρας. Στην περίπτωση του τόπου μας, ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αν υπολογιστεί η προστιθέμενη αξία που ο πρωτογενής τομέας δημιουργεί σε άλλους τομείς της οικονομίας μας, όπως η βιομηχανία, το εξαγωγικό εμπόριο, ο τουρισμός και η εστίαση, γίνεται άμεσα εμφανής η εξαιρετική σημασία που έχει η στήριξη και αναδιάρθρωσή του. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε ότι η γεωργία συνδράμει στη διατροφική επάρκεια, στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης, ενώ η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, και συντείνει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πλέον περιβάλλον, υπό τις συνθήκες μιας διεθνοποιημένης αγοράς, και με δεδομένες τις αστάθειες που προκλήθηκαν στις αγορές εισροών και αγαθών από την κρίση του κορωνοϊού και τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Ουκρανία, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, εργάζεται άοκνα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, την αναζωογόνηση και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, την εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τον παραγωγό, τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και τη στήριξη της ηλικιακής ανανέωσης στον γεωργικό τομέα.

Καθοριστικός για την επίτευξη των στόχων αυτών αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και καθεστώτα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών, ενώ παράλληλα, στοχεύουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Φίλοι και φίλες,

Το χωριό Στατός – Άγιος Φώτιος που φιλοξενεί το φετινό φεστιβάλ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυπριακής υπαίθρου που επιθυμούμε να στηρίξουμε και να αναδείξουμε. Ο Στατός – Άγιος Φώτιος είναι γνωστός για την παραγωγή σταφυλιών, μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και κερασιών, αλλά και για την παρασκευή παραδοσιακών προϊόντων όπως ο τραχανάς, ο σουτζούκος, η αναρή, το χαλλούμι, η τσαμαρέλα, η ζιβανία, το ρέσι και τα καττιμέρια. Ως Κυβέρνηση, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων, με σταθερή επιδίωξή μας την καταχώριση αγροτικών προϊόντων στο Μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήσαμε νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας. Παράλληλα, εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας, είναι μόνο μερικές από αυτές.

Κλείνοντας, σας διαβεβαιώ ότι, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό μας κόσμο. Εκφράζω ξανά συγχαρητήρια στους διοργανωτές που με ζήλο και μεράκι πραγματοποιούν την όμορφη αυτή εκδήλωση, που έχει πλέον καταστεί θεσμός.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση. Ευχαριστώ.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η Διευθύντρια του Γραφείου του κα Ευτυχία Ιωάννου.

(ΜΓ)