Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2023 17:00

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αντιπροσωπεία της γαλλικής εταιρείας EFINOR

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος είχε συνάντηση στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, με τον Προέδρο και τον Γενικό Διευθυντή της γαλλικής εταιρείας EFINOR, στην οποία έχει ανατεθεί πρόσφατα η Σύμβαση συνολικού ποσού €1 εκ., κατόπιν προκήρυξης Διαγωνισμού από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την ενίσχυση του αντιρρυπαντικού στόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης, η διεθνούς κύρους γαλλική εταιρεία θα προμηθεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία με δύο αντιρρυπαντικά σκάφη προηγμένης τεχνολογίας, μήκους 9 μέτρων, που θα επιχειρούν στα παράκτια ύδατα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Fabrice Lepotier εξήρε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει επενδυτικά σε προηγμένης τεχνολογίας πλωτά αντιρρυπαντικά μέσα, επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία του αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις με αίσθημα ευθύνης, σεβασμού και επίγνωσης της σημασίας της θωράκισης της προστασίας του κυπριακού θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βαρύτητας που προσδίδει στον τομέα αυτό το Υπουργείο.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η υλοποίηση της Σύμβασης ενισχύει την υποδομή του κράτους για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης με πετρελαιοειδή και θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση για την οικοδόμηση ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας σε μια περιβαλλοντικά και γεωστρατηγικά ευαίσθητη περιοχή.

Ανέφερε ότι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανταποκρίνεται με την ελάχιστη δυνατή υποδομή με ταχύτητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή αποτελούσε διαχρονικά ύψιστης σημασίας στρατηγικό στόχο της Κύπρου.

Υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών έθεσε επί της ουσίας τον στρατηγικό αυτό στόχο σε πορεία υλοποίησης.

(ΜΓ)

(ΜΓ)