Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-09-2023 21:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη φιλανθρωπική εκδήλωση του Σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Σιάς»

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στην αποψινή μουσική εκδήλωση, στην όμορφη και γραφική Κοινότητα Σιάς. Μια εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, που αποτελεί έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Με έντονο αίσθημα συγκίνησης, βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας ως συμπαραστάτης στις δράσεις και πρωτοβουλίες εθελοντισμού που αναλαμβάνετε για ανακούφιση των δυσπραγούντων συνανθρώπων μας. Συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και ασθένειες. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις για βοήθεια και συνεισφορά προς τον συνάνθρωπο, ακόμα και από το υστέρημά τους, αποδεικνύοντας ότι η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός αποτελεί για αυτούς τρόπο ζωής.

Η αποψινή εκδήλωση πραγματοποιείται από το Σωματείο «Ομάδα Εθελοντών Σιάς» για ενίσχυση του Παγκύπριου Σύνδεσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ). Ο Σύνδεσμος, ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επιτελεί πράγματι τεράστιο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής και την ανακούφιση του πόνου χιλιάδων ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους. Ο ΠΑΣΥΚΑΦ αριθμεί σήμερα χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές που προσφέρουν απλόχερα ανιδιοτελή αγάπη, ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική στήριξη.

Εκτιμώ επίσης βαθιά το γεγονός ότι η εκδήλωση έχει σκοπό να προσεγγίσει τους νέους, που διαμένουν στην κοινότητα και τους απόδημους. Η βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των νέων μας, καθώς και η καλλιέργεια αισθημάτων κατανόησης και αποδοχής αποτελεί κυρίαρχο στόχο κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Τα πιο πάνω συνοψίζουν και την έννοια της ενεργού πολιτότητας, στην οποία στοχεύει η Ευρωπαϊκή οικογένεια, ορίζοντας τη σημασία της διαμόρφωσης του ενεργού πολίτη. Μια νέα γενιά με αυτόνομη προσωπικότητα, κριτική σκέψη, δημιουργική διάθεση και συμμετοχή στα κοινά, επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον του τόπου μας με αισιοδοξία.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γνωρίζουμε καλά, τόσο τις προκλήσεις της ζωής στην ύπαιθρο, όσο και τα δυνατά σημεία και την ανάγκη διατήρησης της ζωντάνιας και της πολιτισμικής ταυτότητάς της. Τα στοιχεία αυτά επιφέρουν προστιθέμενη αξία για την ποιότητα ζωής των ντόπιων, αλλά αποτελούν και πόλους έλξης για τον επισκέπτη. Για αυτόν λοιπόν τον λόγο το Υπουργείο μας παραμένει διαχρονικά αρωγός κάθε προσπάθειας κατοίκων, οργανωμένων συνόλων και άλλων φορέων της υπαίθρου για αντιμετώπιση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές μας περιοχές. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας την πολυλειτουργικότητα της υπαίθρου, διοχετεύει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης, που φτάνει το 40%, για τη στήριξη και ανάπτυξή της. Το Υπουργείο μας και η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη εξάλλου, αξιοποιούν τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις νομοθετικές ρυθμίσεις και μηχανισμούς που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εθνικούς πόρους, δομές και υπηρεσίες του κράτους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.

Φίλες και φίλοι,

Απόψε, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη κατακλύζουν τις ψυχές μας, γινόμαστε πλουσιότεροι σε συναισθήματα και αξίες και ενισχύουμε τα εσωτερικά μας αποθέματα σε δύναμη, ελπίδα και πίστη για ένα καλύτερο αύριο. Απόψε, ας δείξουμε όλοι έμπρακτα την αγάπη και την αλληλεγγύη μας προς τον συνάνθρωπό μας.

Στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ θερμά τον καταξιωμένο Κύπριο καλλιτέχνη, ζωγράφο και έντεχνο τραγουδιστή Σώτο Γονιό και το μουσικό του σχήμα που επιστρατεύουν το ταλέντο και την αγάπη τους για τον κοινωφελή αυτό σκοπό. Η μουσική στέλνει ακόμη ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στον συνάνθρωπο μας που ασθενεί ή υποφέρει ότι αυτός δεν είναι μόνος, έχει δίπλα του ανθρώπους που μπορούν να τον βοηθήσουν να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα και να αντικρύσει το μέλλον με αισιοδοξία.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Σωματείο «Ομάδα εθελοντών Σιάς», καθώς και όλους όσοι στήριξαν την αποψινή διοργάνωση. Σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη θα συνεχίσει να ενθαρρύνει και να στηρίζει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία ανθρώπων ή οργανωμένων συνόλων που με επιμονή, πίστη και αγάπη προς τον συνάνθρωπό τους μετατρέπουν ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά σε τρόπο ζωής, υπηρετώντας με ανιδιοτέλεια το συλλογικό συμφέρον.

Μαζί στη ζωή. Μαζί μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα. Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου εξαγγέλλω εισφορά 2000 ευρώ για κάλυψη των εξόδων της εκδήλωσης.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

(ΜΓ)