Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2023 16:25

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο Φεστιβάλ Μήλου, στην Κυπερούντα

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω την έναρξη του Φεστιβάλ Μήλου, το οποίο διοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας. Το πανέμορφο και γραφικό χωριό της Κυπερούντας, το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου, αναδύεται στους πρόποδες της Μαδαρής. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων της με τη γεωργία καθιστά την Κυπερούντα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διατήρησης του αγροτικού κόσμου στην ύπαιθρο. Το μεγάλο υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται η κοινότητα, οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής με κρύο χειμώνα και ήπιο καλοκαίρι, καθώς και τα γόνιμα εδάφη καθιστούν την περιοχή ιδανική για καλλιέργεια φρουτόδεντρων όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια, αμυγδαλιές κ.ά.

Η Κυπερούντα διαθέτει τις περισσότερες εκτάσεις με μηλιές στην Κύπρο, ενώ η ποιότητα των μήλων της είναι ξακουστή. Αναγνωρίζοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η κοινότητα, ως σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Πιτσιλιάς, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στη σύσταση και λειτουργία στην Κυπερούντα, του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Αγρότη, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση και ανταπόκριση των υπηρεσιών του Υπουργείου στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής της Πιτσιλιάς.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μηλιά. Η μηλιά αποτελεί μια σημαντική καλλιέργεια για την Κύπρο, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές η οποία, με τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή εισοδήματος για τον παραγωγό, συμβάλλοντας παράλληλα στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με μηλιές στην Κύπρο ανέρχονται περίπου στα 450 εκτάρια. Η δε αξία παραγωγής ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου, εντούτοις, ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του. Συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης. Εξάλλου, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο και συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, έχει σκοπό να συνεχίσει την πολύπλευρη δραστηριοποίηση, και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αντιμετώπιση των προκλήσεων και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενο με τις ενωσιακές πολιτικές, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση των δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Παραδείγματα αποτελούν η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών προς όφελος εσάς, των αγροτών μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα. Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας για τη διοργάνωση της όμορφης αυτής εκδήλωσης, η οποία πέρα από τη διασκέδαση, προσφέρει την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει σε επαφή με την καλλιέργεια της μηλιάς και να γνωρίσει τις διάφορες ποικιλίες και να γευτεί τα εδέσματα και ποτά που παρασκευάζουν οι κάτοικοι της περιοχής από τα μήλα. Εύχομαι όπως τέτοιου είδους εκδηλώσεις συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τον ίδιο ζήλο. Τέλος, σας διαβεβαιώ και πάλι ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλοαγροτική της πολιτική και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τον αγροτικό μας κόσμο. Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση.

Ευχαριστώ.

 

(ΜΓ/ΕΠ)