Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2023 18:13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, εκ μέρους του ΠτΔ, στην ετήσια γιορτή «Αφάμια – Αμπέλου Εορτή», στο Κοιλάνι

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στην ετήσια γιορτή «Αφάμια – Αμπέλου Εορτή», στο Κοιλάνι, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων, δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Το Κοιλάνι, ως παραδοσιακό κρασοχώρι της Λεμεσού, δεν αποτελεί μόνο έναν σημαντικό πυλώνα της αμπελοοινικής παραγωγής της Κύπρου, αλλά είναι συνάμα μια γραφική κοινότητα, με αμφιθεατρική τοποθέτηση και λαϊκή αρχιτεκτονική που θυμίζει άλλες εποχές. Ιδιαίτερα, τα ιστορικά αμπελοτόπια στον Αφάμη, το βουνό που δεσπόζει δυτικά του χωριού, συμπληρώνουν την ειδυλλιακή εικόνα μιας περιοχής που πάντοτε τροφοδοτούσε την Κύπρο με μοναδικά αγροτικά προϊόντα, ξεχωριστούς ανθρώπους, ιδέες και πολιτισμό. Απευθύνω λοιπόν τα θερμά μου συγχαρητήρια στα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αμπελοοινικό τομέα και συμβολίζει την προτεραιότητα που επιδεικνύει στη διατήρηση και ανάπτυξη των αμπελουργικών περιοχών. Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα. Κατανοούμε πλήρως, ότι η επιτυχία του αμπελοοινικού τομέα σχετίζεται με τις συνεχείς και μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται δραστικά. Είναι για αυτό τον λόγο που κρατούμε ζωντανό τον διάλογο με τις Τοπικές Αρχές, τις οργανώσεις παραγωγών, τις αγροτικές οργανώσεις και άλλους φορείς που βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο – αμπελουργό – οινοποιό, αναπτύσσουμε δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και ενισχύουμε τον τομέα με κάθε δυνατό τρόπο.

Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την προγραμματική περίοδο 2023-2027 λαμβάνει υπόψη τις ιδιάζουσες κυπριακές συνθήκες παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας και στον αμπελουργικό τομέα, στοχεύοντας στην ολική επαναφορά του σε πορεία ανάπτυξης. Στηριζόμενοι στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου, που βασίζεται στον ιστορικό αυτόρριζο αμπελώνα, τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες και τη μοναδικότητα της «Κουμανδαρίας», επιδιώκεται η ανταγωνιστικότητα και η ποιοτική πρόοδος των κυπριακών οίνων, η αειφορία του παραδοσιακού αμπελουργικού τοπίου και των αμπελοοινικών κοινοτήτων, η διατήρηση των γηγενών ποικιλιών, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και η διατροφική ασφάλεια και υγεία των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, για την περίοδο που διανύουμε μέχρι και το έτος 2027, θα διατεθούν, μέσω των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου που αφορούν στον αμπελοοινικό τομέα, πέρα των 22 εκατομμυρίων ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς.  

Φίλες και φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου, τον Όμιλο Κοιλανιωτών, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για αυτή την όμορφη διοργάνωση. Κάθε προσπάθεια για την πρόοδο, την ανάδειξη και την προώθηση του αμπελοοινικού τομέα και των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας, βρίσκει την Κυβέρνηση αρωγό και συμπαραστάτη. Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

(ΜΓ)