Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2023 12:43

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή έναρξης του "Let's Do it Cyprus"

Επέστρεψα σήμερα γύρω στις 2 το πρωί από το Ισραήλ. Σήμερα στις 8.30 το πρωί ήμουν στους Τρούλλους και τώρα είμαι εδώ. Είμαι εδώ συνειδητά μαζί με την πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου, γιατί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας δεν είναι απλώς προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Και πρώτοι εμείς πρέπει να δείξουμε, μέσα από το παράδειγμα μας, τη σοβαρότητα του θέματος και ότι εννοούμε όλα αυτά που λέμε, αλλά και γιατί θεωρώ ότι, ως χώρα, ως Πολιτεία, στο συγκεκριμένο θέμα έχουμε μείνει πίσω.

Έχουμε μείνει πίσω και θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Νίκολσον ιδιαίτερα, γιατί η Πολιτεία ακολουθεί το παράδειγμα όλων εσάς των εθελοντικών οργανώσεων, των ιδιωτικών οργανισμών που αντιληφθήκατε πολύ πιο πριν από εμάς τη σημασία να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλα τα κράτη, ειδικότερα για τα κράτη της περιοχής μας, τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Αλλά για να φτάσουμε στο σημείο να μη χρειάζεται να κάνουμε εκστρατείες καθαρισμού, γιατί θα είναι καθαρή η χώρα μας, θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να κτίσουμε κουλτούρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Και η παρουσία μας σήμερα εδώ θέλει να συνεισφέρει, να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στο να κτιστεί αυτή η κουλτούρα στη χώρα μας. Για αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε μαζί μας παιδιά που αποτελούν το μέλλον της χώρας μας, που έχουμε υποχρέωση όλοι απέναντι σε αυτά τα παιδιά να αφήσουμε μια χώρα στην οποία θα μπορούν να μεγαλώσουν, να κάνουν τις οικογένειες τους και να είναι πάντα εδώ.

Υπάρχουν εδώ τόσα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου από διαφορετικά χαρτοφυλάκια, γιατί η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ένα οριζόντιο θέμα. Ειδικότερα για τη χώρα μας.

Σκεφτείτε ποια είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: η θάλασσα μας, ο ήλιος μας, το περιβάλλον στη χώρα μας. Αν δεν τα προστατεύσουμε - δεν είναι μόνο το θέμα του περιβάλλοντος, δεν είναι μόνο το μέλλον αυτών των παιδιών - δεν θα υπάρχει οικονομία σε αυτή τη χώρα, δεν θα υπάρχει τουρισμός σε αυτή τη χώρα, αυτή η χώρα δεν θα μπορεί να επιβιώσει.

Άρα, εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι πολύ σημαντικές, και χαίρομαι πάρα πολύ που επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, από δικής μας πλευράς, είναι η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Μαρία Παναγιώτου, η οποία,  οφείλω να αναγνωρίσω δημοσίως, κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Προσπαθούμε μαζί να προστατεύσουμε ή να ανταποκριθούμε σε μια υποχρέωση που έχουμε.

Τελικός στόχος θα είναι να μη χρειάζεται να κάνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, διότι δεν θα χρειάζεται η χώρα μας να πλυθεί.

(ΡΜ/ΙΣ)