Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2023 20:45

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Jean-Pierre Lacroix, Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Μετά το πέρας της συνάντησής τους ο κ. Lacroix και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβησαν σε δηλώσεις.

Κατά τη δήλωσή του ο κ. Lacroix ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχαμε μια πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση με τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταρχάς, συζητήσαμε τη στήριξη που παρέχει ο ίδιος ο Πρόεδρος αλλά και οι Κυπριακές Αρχές στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και φυσικά εκφράζουμε την απερίφραστη εκτίμησή μας για αυτή τη στήριξη. Σημειώσαμε, επίσης, την πολύ θετική εξέλιξη της συμφωνίας για την κατασκευή του δρόμου Άρσους-Πύλας. Αυτή η συμφωνία επετεύχθη μετά από έντονη διαβούλευση και με τις δύο πλευρές. Και τώρα προσβλέπουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας αυτής. Η UNFICYP θα συνεχίσει να συνεργάζεται και με τις δύο πλευρές, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η σημαντική συμφωνία. Συζητήσαμε, επίσης, την κατάσταση στην περιοχή και ειδικότερα την κατάσταση στη Γάζα. Ως Ηνωμένα Έθνη εκτιμούμε πολύ την προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνδράμει στις προσπάθειες για ανθρωπιστική βοήθεια και χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη».  

Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον ισχύουν αναφορές στον Τύπο για απόρριψη από τουρκικής πλευράς του διορισμού της κας Bishop ως απεσταλμένης και εάν αυτή η απόρριψη αφορά το άτομο ή γενικότερα τον διορισμό αντιπροσώπου ή απεσταλμένου, ο κ. Lacroix ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει αυτά που γράφονται στα μέσα ενημέρωσης, όμως δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας συνεχίζει να διαβουλεύεται ενεργά και με τις δύο πλευρές.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν εν απουσία διαπραγματεύσεων ενδείκνυται η λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Lacroix ανέφερε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι πολύ σημαντικά και ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με την Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο για να εκφράσει την εκτίμησή του για το έργο της. Πρόσθεσε «ο,τιδήποτε μπορεί να γίνει για τον εντοπισμό περισσοτέρων αγνοουμένων ατόμων πρέπει να γίνει» και ότι αυτή είναι η επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια αφού φτάσει στη Γάζα, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι «ο Γενικός Γραμματέας αλλά και το προσωπικό του ΟΗΕ εργάζονται ενεργά για την εξεύρεση των καλύτερων μεθόδων ώστε να διατεθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πληθυσμό της Γάζας».

Κατά τη δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Lacroix. Μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό από το σημείο που έχουν διακοπεί. Του έχει μεταφέρει για ακόμη μια φορά την ισχυρή μας πεποίθηση ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα θα είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ως γνωστό, η δική μας πλευρά έχει απαντήσει θετικά στον διορισμό εντός του πρώτου εικοσιτετράωρου που έχουμε ερωτηθεί και είναι η πεποίθησή μας ότι όσο το δυνατόν συντομότερα απαντήσει και η άλλη πλευρά θα μπορέσει αυτός ο απεσταλμένος να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Όσον αφορά την επίτευξη συναντίληψης στην Πύλα, ο ίδιος ο κ. Lacroix εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τη στάση που επέδειξε η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Από πλευράς του ο Προέδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ειλικρινή πολιτική βούλησή μας για εκπλήρωση των προνοιών της συναντίληψης, γιατί αυτές οι πρόνοιες θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, πρωτοβουλία που ο ίδιος ο κ. Lacroix είπε ότι χαιρετίζει, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν πλήρως και θα μας βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν ώστε τα τρόφιμα αλλά και τα είδη πρώτης ανάγκης να παραδοθούν στη Γάζα».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα διορισμού απεσταλμένου ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο κ. Lacroix μετέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παραμένει προσηλωμένος στον διορισμό ενός απεσταλμένου και σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επανέλαβε ότι «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την τουρκική πλευρά και ότι δεν υπάρχει άλλη ενημέρωση μέχρι στιγμής».

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με τις επαφές του Προέδρου και εάν υπάρχουν εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της Γάζας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες το βράδυ είχε μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, ο οποίος βλέπει θετικά αυτή την πρωτοβουλία και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε σημείο να εξελίξουμε ακόμη περισσότερο την πρωτοβουλία και σε τεχνικό επίπεδο. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν θετικά αυτή την πρωτοβουλία. Σήμερα μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία, όπου θα θέσει και εκεί το ζήτημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου και αυτό το οποίο εμείς θέτουμε ως προτεραιότητα είναι να καταστεί εφικτή αυτή η δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου το συντομότερο δυνατόν».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να υλοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι αυτό θα γίνει με όποιον τρόπο είναι εφικτό και ότι η πρωτοβουλία αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφέρεται απευθείας στη Γάζα και εκεί να παραλαμβάνεται από μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν κατέστη δυνατόν και ότι η επικοινωνία θα γίνει τις επόμενες ημέρες ή/και ώρες.

(ΑΣΠ/ΚΚ)