Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-11-2023 09:49

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο παγκύπριο Συνέδριο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη»

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στο 2ο παγκύπριο Συνέδριο με τίτλο «Αγροτική Ανάπτυξη: Από την Έρευνα στην Πράξη». Χαίρομαι ιδιαίτερα καθώς παρατηρώ τη συμμετοχή επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις γεωργικές εφαρμογές, ερευνητών από τα ερευνητικά ιδρύματα του τόπου, εκπροσώπων συμβουλευτικών υπηρεσιών και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται σήμερα στη Κύπρο στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Η παρουσία σε ένα τέτοιο συνέδριο όλων εσάς που υπηρετείτε τον αγροτικό τομέα με την εργασία σας αναδεικνύει τη σημαντικότητά του. Αναμφίβολα υπογραμμίζει τη θέληση όλων μας για την ενίσχυση, τη βελτίωση και την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα στην Κύπρο. Τονίζει την αναγκαιότητα όχι μόνο της ερευνητικής δραστηριότητας αλλά και της διασύνδεσής αυτής με τις γεωργικές εφαρμογές, τη χρησιμότητα της ανάπτυξης καναλιών διάδοσης της παραγόμενης γνώσης και, εν τέλει, τη σημασία που έχει η ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Το υψηλό επίπεδο των ερευνητικών εργασιών που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, εφάμιλλο με τα αποτελέσματα ερευνητικών ιδρυμάτων εγνωσμένου κύρους σε παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας μας στην εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία. Παράλληλα, στον τόπο μας απαντάται ένα ισχυρό σύστημα γεωργικών εφαρμογών, που εφαρμόζεται κυρίως από το Τμήμα Γεωργίας με τα Επαρχιακά του Γραφεία σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν πλεονέκτημα για την ολοκληρωμένη εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος μεταφοράς της γνώσης και προώθησης της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα. Ένα τέτοιο σύστημα, γνωστό με την αγγλική ορολογία ως “Agriculture Knowledge and Innovation System” ή το ακρώνυμο “AKIS”, στηρίζεται από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος, όπως και όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, έχει την υποχρέωση να λειτουργεί το σύστημα “AKIS” αποτελεσματικά.

Η λειτουργία του Συστήματος Γνώσης και Καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, η διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με το σύστημα των Γεωργικών Εφαρμογών και η ενίσχυσή τους μέσα από δραστηριότητες όπως η σημερινή έχουν πάντοτε την απρόσκοπτη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, της έρευνας, των καινοτόμων εφαρμογών και κατ’ επέκταση της οικονομικής ευρωστίας του τομέα αποτελούν κύριο μέλημά μας. Βασικό εργαλείο στα χέρια μας αποτελεί το νέο Στρατηγικό Σχέδιο με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια, τα οποία θα διοχετευτούν σε δράσεις αγροτικής ανάπτυξης. Η ανάδειξη των καινοτόμων προσεγγίσεων και η εισαγωγή τους στον αγροδιατροφικό τομέα, ειδικά μέσω των παρεμβάσεων «Συνεργασίας», αποτελούν το κλειδί, ώστε οι γεωργοκτηνοτροφικές μας εκμεταλλεύσεις να καταστούν ανταγωνιστικότερες, προσοδοφόρες και να λειτουργούν με βασική αρχή την αειφορία.

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνω ότι στο σημερινό πρόγραμμα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές και στη δυνατότητα αξιοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου από διαχειριστές γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ερευνητικά ιδρύματα και συμβούλους με τη δημιουργία Επιχειρησιακών Ομάδων. Οι Επιχειρησιακές αυτές Ομάδες αποτελούν και τη βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών και έργων μέσα από την Παρέμβαση 6.2, που έχει τίτλο «Συνεργασία». Προτρέπω, λοιπόν, όλους να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αυτή.

Η ευκαιρία που μας δίνεται σήμερα είναι μοναδική για την από κοινού στήριξη των στόχων μας. Σήμερα όλοι μαζί βλέπουμε προς το μέλλον, ενεργούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να στηρίξουμε την αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας.

Κλείνοντας, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου για τη θεσμοθέτηση του Συνεδρίου και ευχαριστώ ιδιαίτερα το Τμήμα Γεωργίας, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την από κοινού διοργάνωσή του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω και στον επίσημο καλεσμένο κ. Mark Gibson, η παρουσία του οποίου μας δίνει τη δυνατότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας ως προς τον τρόπο διασύνδεσης της έρευνας με τις γεωργικές εφαρμογές μέσα από το παράδειγμα ενός αξιόλογου προτύπου, όπως αυτό της Ιρλανδίας.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)