16-11-2023 13:55
Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στο 1ο CyFood Forum
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που δέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στο 1ο CyFood Forum. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι πολύ σημαντικές για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, γιατί εξυπηρετούν έναν από τους βασικότερους στόχους μας, που είναι η κάλυψη, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των διατροφικών αναγκών τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών του νησιού μας. Πιστεύω ότι η σημερινή εκδήλωση μπορεί να αναδείξει δυνατότητες αλλά και προβληματισμούς γύρω από τα θέματα του αγροδιατροφικού τομέα και στη σχέση του τόσο με τον τουρισμό όσο και με τη βιομηχανία.
Σήμερα, περισσότερο από όσο ποτέ, οι καταναλωτές αναζητούν ποιοτικά προϊόντα, ασφαλή, με υψηλή θρεπτική αξία. Η Κύπρος, με τη μακρά παράδοση που έχει στην παραγωγή φρέσκων αλλά και μεταποιημένων, ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, μπορεί να αναδείξει αυτή την κληρονομιά, να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών και να υποστηρίξει τον γαστρονομικό τουρισμό.
Φίλες και φίλοι,
Ο γεωργικός μας τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου. Εντούτοις, όπως γίνεται εμφανές και μέσα από τις δραστηριότητες του σημερινού Φόρουμ, ασκεί σημαντική επίδραση σε άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τη δική του αξία. Εκτός από το γεγονός ότι συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο, και συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Παρέχει, επιπλέον, τις πρώτες ύλες για την αγροτοδιατροφική βιοτεχνία και βιομηχανία μας, ενώ εμπλουτίζει και προάγει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.
Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, η γεωργία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, συνεχίζει την πολύπλευρη δράση του και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα. Για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ. Στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται Μέτρα και Παρεμβάσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας. Παράλληλα, δίνουν την ευκαιρία σε υφιστάμενες και υπό δημιουργία επιχειρήσεις μεταποίησης στον αγροτοδιατροφικό τομέα να προχωρήσουν σε επενδύσεις απόκτησης ή αναβάθμισης εξοπλισμού, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών. Σε όλες δε τις περιπτώσεις, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εισαγωγή καινοτομίας και στον μετριασμό του αντίκτυπου που έχουν οι δραστηριότητες αυτές στο περιβάλλον.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εναρμονιζόμενο με τις ενωσιακές πολιτικές, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση των δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτοδιατροφικού τομέα. Παραδείγματα αποτελούν η μεταρρύθμιση του τομέα διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών.
Τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε επίσης μεγάλη προσπάθεια για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους παραγωγούς, ώστε να επιτύχουν την καταχώριση στο Μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ονομασιών παραδοσιακών μας προϊόντων που ξεχωρίζουν και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στόχος μας είναι να διαφυλαχθεί η μοναδική ταυτότητα των προϊόντων αυτών, να αυξηθεί η προοπτική εξαγωγών τους στις διεθνείς αγορές και να εξασφαλιστούν αμειπτικές τιμές στον παραγωγό. Η καταχώριση της ονομασίας Χαλλούμι ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης στο Μητρώο Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ένωσης αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αποτελεί το εργαλείο προστασίας και διαφύλαξης της ονομασίας του παραδοσιακού κυπριακού τυριού και τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια σφετερισμού της φήμης και της εμπορικότητάς του. Αυτή τη στιγμή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται υπό εξέταση οι τεχνικοί φάκελοι για τα Τερτζιελλούθκια, το Ροδόσταγμα Αγρού και την Κυπριακή Πατάτα Κοκκινογής για καταχώριση της ονομασίας τους ως Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης, ενώ για τα Χαλίτζια Τηλλυρίας έχει ήδη δημοσιευτεί το ενιαίο έγγραφο από την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται σε περίοδο υποβολής ενστάσεων για καταχώριση της ονομασίας του ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Πέραν των όσων ανέφερα, το νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία. Το κυπριακό σήμα θα δώσει μία επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο, αφού θα αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή τους.
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού μας τομέα. Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας για τη διοργάνωση αυτού του πολύ σημαντικού Φόρουμ. Αναμένω ότι μέσα από αυτό θα δοθεί η δυνατότητα σε ξενοδόχους, εστιάτορες και άλλους επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς και να κτίσουν συνεργασίες με πολλαπλά οφέλη για όλους. Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να στεφθεί με επιτυχία και να καταστεί ετήσιος θεσμός.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εισηγηθώ σε εσάς τους ξενοδόχους και εστιάτορες όπως εντάξετε στα προϊόντα σας τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα κατά τη φιλοξενία των τουριστών, Κυπρίων και ξένων, όπως ζιβανία, σουτζιούκο, χαλλούμι, χοιρομέρι κ.ά., τα οποία αποτελούν τη σημαία, την ταυτότητα της Κύπρου μας στο εξωτερικό.
Ευχαριστώ.
(ΜΓ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα