Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-11-2023 17:54

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου

 

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στη θυσία του Κυριάκου Μάτση, στην Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση και στην Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

          Η 15η Νοεμβρίου είναι μία μαύρη επέτειος για την πατρίδα μας, πολύ πιο βαριά φέτος, καθώς τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, μια κατάφωρα προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τη διεθνή έννομη τάξη και το Διεθνές Δίκαιο.

          Η παράνομη ανακήρυξη της ούτω καλουμένης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» το 1983 παρουσιάστηκε από την Τουρκία ως αυτόβουλη τάχα πράξη των Τουρκοκυπρίων και ως απότοκο των δικοινοτικών διαφορών στο νησί.  Η προσπάθεια αυτή αποπροσανατολισμού της διεθνούς γνώμης έπεσε στο κενό και τρανή απόδειξη ήταν η άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθέτησε τα Ψηφίσματα 541 και 550. Τα εν λόγω ψηφίσματα χαρακτηρίζουν ως νομικά άκυρη την ενέργεια αυτή και ζητούν την ανάκλησή της, ενώ καλούν όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

          Η Τουρκία προκλητικά διατυμπανίζει ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την ίδια είναι η λύση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Άγκυρα και κατοχικός ηγέτης εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία επανέναρξης των συνομιλιών, επιδεικνύοντας παράλληλα μηδενική βούληση για συνέχιση της προσπάθειας στο συμφωνημένο πλαίσιο για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Μακροχρόνιος στόχος της Τουρκίας βέβαια παραμένει ο ίδιος, να οδηγηθούμε σε νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, δηλαδή στη νομιμοποίηση του εγκλήματος.

          Η δική μας θέση όλα αυτά τα χρόνια παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη και θα την επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία: Εμείς αξιώνουμε τέτοια λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώσει το νησί μας και θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όλους τους Κυπρίους να ζήσουν μαζί αρμονικά και ειρηνικά σε μια κοινή και ενιαία πατρίδα.

Τιμούμε αύριο, 17 Νοεμβρίου, την πεντηκοστή επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών και των φοιτητριών του Πολυτεχνείου ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της χούντας.  Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ύψωσαν το ανάστημά τους μπροστά στα τανκς της δικτατορίας και με σύνθημα «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία» έγιναν διαχρονικό σύμβολο ηρωικής αντίστασης ενάντια στον απολυταρχισμό, τον σκοταδισμό και την τρομοκρατία. 

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων αποτίνουμε φόρο τιμής στους ήρωες και τις ηρωίδες του Πολυτεχνείου, που με αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα αντιτάχθηκαν στην καταπάτηση των δημοκρατικών αρχών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Χρέος όλων μας η συνέχιση του αγώνα για ελευθερία και η καταδίκη κάθε προσπάθειας αναβίωσης απολυταρχικών καθεστώτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μνημονεύουμε σήμερα και τη θυσία του οραματιστή ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 Κυριάκου Μάτση, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στις 19 Νοεμβρίου του 1958 στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο μετά από ρίψη χειροβομβίδων, αφού αρνήθηκε να παραδοθεί, υπηρετώντας τον ιερό σκοπό της απελευθέρωσης της πατρίδας. 

Ο Κυριάκος Μάτσης ξεκίνησε τον αγώνα του κατά των Άγγλων αποικιοκρατών φοιτητής ακόμα, μέσω της συμμετοχής του στις φοιτητικές διαδηλώσεις και των άρθρων που έγραφε ενάντια στο αποικιοκρατικό καθεστώς.  Εν συνεχεία, εντάχθηκε από τους πρώτους στις τάξεις των αγωνιστών του απελευθερωτικού αγώνα και «παρέδωσε μαθήματα Ελληνικής ψυχής».  Η επιμονή, η απρόσκοπτη προσήλωση στο καθήκον, η ανδρεία και η φιλοπατρία του αποτελούν λαμπρή παρακαταθήκη αξιών για όλους μας. 

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου και στη μνήμη του ήρωα Κυριάκου Μάτση.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!

 

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.  Να χαιρετίσω την εδώ παρουσία της Προέδρου του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» κας Έλενας Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη. 

Ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα, αλλά και με αυξημένη πιθανότητα για ποικίλα προβλήματα υγείας που ταλαιπωρούν τα πρόωρα νεογνά για τη διάρκεια της ζωής τους.  Φυσικά, η πρόοδος στην ιατρική επιστήμη έχει συμβάλει, ώστε σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά οι επιπλοκές.  Όλα τα μέλη του κοινοβουλίου αναγνωρίζουμε το ιερό και δύσκολο έργο που επιτελείται στους χώρους νοσηλείας των πρόωρων βρεφών, όπως είναι η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας, και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους τους επαγγελματίες υγείας που είναι επιφορτισμένοι με το λειτούργημα αυτό.  Στηρίζουμε το φετινό μήνυμα της διεθνούς καμπάνιας που είναι: “Μικρές δράσεις ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ, άμεση φροντίδα δέρμα-με-δέρμα για κάθε μωρό παντού”.  Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που δίνουν τον δικό τους αγώνα δίπλα στα παιδιά τους και διαβεβαιώνουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξετάσει με εποικοδομητικό πνεύμα προτάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεογνών που γεννιούνται πρόωρα.

Με το πέρας της σημερινής συνεδρίας, θα προχωρήσουμε με μια ολιγόλεπτη τελετή κατά την οποία θα φωταγωγηθεί το κτίριο της Βουλής με χρώμα μωβ. 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών, για να αναλάβουν δράση για πρόληψη και καταπολέμηση τέτοιου είδους ειδεχθών πράξεων.  Δυστυχώς, στις μέρες μας πολλά παιδιά πέφτουν θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας.  Τα στατιστικά τρομάζουν:  Ένα στα πέντε!

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρούμε το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εξαιρετικά σοβαρό και βρισκόμαστε πάντοτε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να συμβάλουμε ως νομοθετικό σώμα στην εξάλειψη του εγκλήματος αυτού.

Συναφές με το πιο πάνω θέμα είναι η καθιέρωση της 20ής Νοεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία υιοθέτησε το 1989 τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί την πρώτη νομικά δεσμευτική σύμβαση που χαρτογραφεί τις υποχρεώσεις των κρατών όσον αφορά την προστασία και ευημερία των παιδιών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους χωρίς διακρίσεις. 

Από τότε, αν και σημειώθηκε τεράστια πρόοδος σε διάφορους τομείς, εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες της καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων των παιδιών, ιδιαίτερα σε εμπόλεμες περιοχές, που δυστυχώς έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.  Δεν μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα αλλού, όσο υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν.  Ως σύγχρονο κράτος και ως μέλος της Ένωσης οφείλουμε να είμαστε εναρμονισμένοι με τις στρατηγικές και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας, αλλά και για την ανακούφιση όλων των παιδιών που υποφέρουν και αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας.  

 

(το κείμενο ως απεστάλη από την Βουλή των Αντιπροσώπων)