Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-11-2023 19:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην τελετή έναρξης του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στον Καλοπαναγιώτη

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την κήρυξη των εγκαινίων του Χριστουγεννιάτικου Χωριού στον Καλοπαναγιώτη. Τα Χριστούγεννα αποτελούν μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, υπενθυμίζοντάς μας το θαύμα της γέννησης του Θεανθρώπου και την έναρξη μιας καινούργιας εποχής, γεμάτης προσφορά και αγάπη. Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Καλοπαναγιώτης δίνει το παρών του σε αυτόν τον θεσμό, βάζοντας τη δική του μοναδική πινελιά.

Ο Καλοπαναγιώτης είναι ένα χωριό που συνδυάζει τα θρησκευτικά μνημεία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις ιαματικές πηγές, με γαλήνιο, γραφικό φυσικό περιβάλλον. Η είσοδος στο χωριό προϊδεάζει τον επισκέπτη για τους πολιτιστικούς θησαυρούς που κρύβονται περίτεχνα μέσα στα στενά σοκάκια, καθώς και για τη φιλοξενία των ανθρώπων τούτης της γης.

Η μονή του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, που αποτελεί την ένωση τριών διαφορετικών ναών, αυτών του Αγίου Ηρακλειδίου, του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και του Ακάθιστου Ύμνου, αποτελεί μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για ολόκληρη την Κύπρο. Το μοναστήρι άκμασε κατά τη Βυζαντινή περίοδο, τη Φραγκοκρατία (1191-1489) και τη Βενετοκρατία (1489-1571). Η γραφικότητα της μονής σε συνδυασμό με την ιεροσύνη του χώρου είναι πόλος έλξης πιστών εδώ και πολλά χρόνια, καθιστώντας τον Καλοπαναγιώτη ένα σημαντικό προορισμό. Η δε παραδοσιακή αρχιτεκτονική που συναντάται στο χωριό, μάς μεταφέρει σε ένα νοητό ταξίδι πίσω στον χρόνο εστιάζοντας σε μια άλλη εποχή που οι ρυθμοί ήταν διαφορετικοί.

Στον Καλοπαναγιώτη, λόγω του ευνοϊκού κλίματος, καλλιεργούνται πολλά ήδη φυτών, με αποτέλεσμα να συναντούμε μια πληθώρα τοπικών γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας. Τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα, η ελιά και το αμπέλι χαρακτηρίζουν την περιοχή, ενώ προσφέρουν και τις πρώτες ύλες για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, όπως είναι οι μαρμελάδες, ο σουτζιούκος, ο ππαλουζές, το κρασί και η ζιβανία. Εδώ παράγεται επίσης μέλι υψίστης διατροφικής αξίας. Σας προτρέπω να δοκιμάσετε τα προϊόντα αυτά με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό.

Φίλες και φίλοι,

Ευρισκόμενος σήμερα εδώ σας διαβεβαιώ ότι τόσο στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσο και στο σύνολο των κρατικών υπηρεσιών γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις της ζωής στην ύπαιθρο, αλλά και τις ωφέλειες της διατήρησης της ζωντάνιας και της πολιτισμικής ταυτότητάς της. Τα στοιχεία αυτά επιφέρουν προστιθέμενη αξία για την ποιότητα ζωής των ντόπιων, αλλά αποτελούν και πόλους έλξης για τον επισκέπτη. Για αυτόν λοιπόν τον λόγο το Υπουργείο μας παραμένει διαχρονικά αρωγός κάθε προσπάθειας κατοίκων, οργανωμένων συνόλων και άλλων φορέων της υπαίθρου για αντιμετώπιση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές μας περιοχές.

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο και το γεγονός ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναγνωρίζοντας την πολυλειτουργικότητα της υπαίθρου, διοχετεύει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού της Ένωσης, που φτάνει το 40%, για τη στήριξη και ανάπτυξή της. Το Υπουργείο μας και η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αξιοποιούν τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις νομοθετικές ρυθμίσεις και μηχανισμούς που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εθνικούς πόρους, δομές και υπηρεσίες του κράτους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλοπαναγιώτη για την πρόσκληση, καθώς και να συγχαρώ τους διοργανωτές για την άρτια οργάνωση του Χριστουγεννιάτικου Χωριού. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, κηρύσσω τα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού.

Καλά Χριστούγεννα και Καλές Γιορτές σε όλους!

(ΜΓ)