Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2023 13:21

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη Γιορτή του Δέντρου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω αυτή τη σημαντική εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της Εβδομάδας του Δέντρου και διοργανώνεται από το Τμήμα Δασών και τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου. 

Ο θεσμός της Γιορτής πρωτοξεκίνησε από τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ με πρωτεργάτη τον Julius Sterling και καθιερώθηκε να εορτάζεται αργότερα σε όλη την υφήλιο. Στην Κύπρο καθιερώθηκε από το 1920 αρχικά από μια μικρή ομάδα δασικών υπαλλήλων και μετά αγκαλιάστηκε και εορτάζεται ανελλιπώς κάθε χρόνο. 

Σκοπός της Γιορτής του Δέντρου είναι η καλλιέργεια της αγάπης προς το δέντρο, η ανάδειξη της σημασίας του στη ζωή μας και η ανάγκη προστασίας του. Είναι γι’ αυτό που εκδηλώσεις όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία, γιατί απευθύνονται κυρίως στους μικρούς μας μαθητές, τη γενιά που αποτελεί το μέλλον της χώρας μας και στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο. 

Είναι γνωστό ότι τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία στη φύση και συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι αναρίθμητες και ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου αλλά και για την οικολογική σταθερότητα στον πλανήτη μας. Ιδιαίτερα σήμερα με την κλιματική αλλαγή, η οποία συντελείται σε παγκόσμια κλίμακα, τα δάση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν τη φυσική ασπίδα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει αρνητικά ολόκληρο τον πλανήτη μας. 

Περισσότερο επηρεάζει τις χώρες που έχουν μεσογειακό κλίμα και εμάς που ζούμε στη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αφού ολοένα και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες των καταστροφικών συνεπειών τεράστιων πυρκαγιών, όπως αυτές του πρόσφατου καλοκαιριού στον Έβρο και στη Θεσσαλία στην Ελλάδα, στην Ιταλία κτλ., αλλά και από τις απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία, τις ακανόνιστες και έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Φαινόμενα τα οποία δυστυχώς συνοδεύτηκαν από φοβερές και έντονα τεράστιες υλικές ζημιές και, το πιο δυσάρεστο, σημαδεύτηκαν και με ανθρώπινες απώλειες. Για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής άρχισε από το 2019 και συνεχίζεται στη χώρα μας η εφαρμογή του Προγράμματος «Φυτεύω για το Κλίμα» με την οποία παραχωρούνται δωρεάν δασικά δενδρύλλια τόσο σε φορείς του δημοσίου όσο και σε οργανωμένα σύνολα. Επιπρόσθετα, παραχωρούνται στο κοινό δωρεάν δενδρύλλια κατά την Εβδομάδα του Δέντρου σε μια προσπάθεια ανάπτυξης πρωτοβουλιών και ενθάρρυνσης των δενδροφυτεύσεων.   

Δεν θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ εκτενώς στην τεράστια προσφορά των δασών προς τον άνθρωπο, αφού είμαι βέβαιος ότι όλοι μας γνωρίζουμε για την πολύπλευρη προσφορά τους, γι’ αυτό και θα περιοριστώ στο να αναφέρω τη μεγαλύτερη προσφορά τους, η οποία είναι ότι ανανεώνουν το οξυγόνο που αναπνέουμε και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα, εμποδίζοντας την υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στη γη. Σήμερα τα δέντρα και τα δάση αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη και ιδιαίτερη αξία και σημασία, λόγω της συνεισφοράς τους στην αντιμετώπιση των δύο μεγαλύτερων περιβαλλοντικών προκλήσεων: της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας. 

Δυστυχώς υπάρχει εξήγηση για τις αρνητικές αυτές συνέπειες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των αλόγιστων δραστηριοτήτων του ανθρώπου, όπως είναι η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές, η ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς και η ανάπτυξη του τουρισμού και των υποδομών. Όλα αυτά φανερώνουν την τρομερή πίεση που ασκεί ο άνθρωπος πάνω στα δάση και το φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα καθημερινά να χάνονται και να υποβαθμίζονται μεγάλες δασικές εκτάσεις του πλανήτη. 

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, 

Όσον αφορά την Κύπρο, εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια Αρχή, διαχειρίζονται τα κυπριακά δάση στη βάση της Αρχής της Αειφορίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές. Για τον σκοπό αυτό, και ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις, το Τμήμα Δασών έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες: 

  • την αποτελεσματική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, την κλιματική αλλαγή και άλλους παράγοντες,
  • την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και των άλλων υπηρεσιών των δασικών οικοσυστημάτων,
  • τη βελτίωση του πρασίνου,
  • την ανάπτυξη και αναβάθμιση των αναψυχικών λειτουργιών του δάσους,
  • τη στήριξη των παραδασόβιων χωριών. 

Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην αναφερθώ και στη φετινή αντιπυρική περίοδο που έληξε μόλις πρόσφατα. Η βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Τμήματος Δασών ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχεδιασμών και της οργάνωσης καθώς και η ενίσχυση του Συστήματος Αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών περιόρισε στο μέτρο του δυνατού μεγαλύτερες καταστροφές, γι’ αυτό και νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την αμέριστη αναγνώριση και εκτίμηση μου για το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε τόσο από το προσωπικό του Τμήματος Δασών όσο και των υπολοίπων εμπλεκομένων στην πυροπροστασία κρατικών υπηρεσιών και φορέων, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά, ακούραστα, μεθοδικά, συντονισμένα και πάντοτε με υπευθυνότητα, υπερβάλλοντα ζήλο και πάνω από όλα με επαγγελματισμό. 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει το Τμήμα Δασών τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τροχοφόρα και εναέρια μέσα, ώστε το Τμήμα να μπορεί να προγραμματίσει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε θέματα προστασίας και καταστολής πυρκαγιών με περισσότερη αυτοπεποίθηση και κυρίως με αποτελεσματικότητα. Ένα άλλο σημαντικό όπλο προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο εκσυγχρονισμός τόσο του επίγειου πυροσβεστικού στόλου του Τμήματος όσο και των εναέριων μέσων. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη του Τμήματος Δασών να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στο συνεχώς εντεινόμενο και δυσκολότερο έργο που επιτελεί, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το νέο έτος πιστώσεις ύψους 11.2 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προορίζονται να καλύψουν τη μίσθωση/αγορά δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων καθώς και τη μίσθωση/αγορά υπηρεσιών τεσσάρων πυροσβεστικών αεροπλάνων. Επίσης, έχει συμπεριληφθεί πρόνοια για μίσθωση/αγορά υπηρεσιών ενός συντονιστικού αεροσκάφους μαζί με το αναγκαίο προσωπικό για περίοδο έξι μηνών για το 2024, με προαίρεση και για τα έτη 2025 και 2026. 

Επίσης, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 περιλαμβάνονται πιστώσεις 9.750.993 ευρώ που αφορούν έργα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Αγαπητοί φίλες, αγαπητοί φίλοι, 

Το μήνυμα της γιορτής του Δέντρου και της Εβδομάδας του Δέντρου είναι πολύ σημαντικό και αφορά όλους μας. Τα δάση και το πράσινο γενικότερα του νησιού μας αποτελούν τον ανεκτίμητο θησαυρό μας, τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της εθνικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας. Η αγάπη για το πράσινο, η ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, και πόσο μάλλον για τον τόπο μας, συμπληρώνει τη βούληση του κράτους και τις προσπάθειες των κρατικών υπηρεσιών για την προστασία, την επέκταση και την ορθολογική διαχείριση των δασών του τόπου μας. Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη να προστατέψουμε αυτή την κληρονομιά και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραια. 

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή θα πρέπει να μας υπερτονίζουν τη σημαντικότητα των δέντρων και των δασών γενικότερα προς τον άνθρωπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δέντρα έχουν διαχρονικές αξίες και συμπορεύονται με τον άνθρωπο, έχοντας πάντα υπόψη  ότι τα δέντρα μπορούν να ζήσουν χωρίς τον άνθρωπο, ο άνθρωπος όμως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα δέντρα! 

Θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια όλων μας για ουσιαστική καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και αγάπης προς το δέντρο θα συνεχίσει να εμπεδώνεται και τελικά θα καρποφορήσει με επιτυχία. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου τόσο στο Τμήμα Δασών, τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου, όσο και στη Διεύθυνση, το προσωπικό και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κοκκινοτριμιθιάς Β’, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης. Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία και καλή πρόοδο στους μικρούς μας μαθητές και μαθήτριες, το μέλλον αυτού του τόπου. 

Σας ευχαριστώ.

 

(ΜΓ)