Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-11-2023 22:22

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, χθες

«Τα παιδιά είναι το σύμβολο της αιώνιας συνύπαρξης της αγάπης και του καθήκοντος», είχε γράψει κάποτε η Βρετανίδα συγγραφέας Μαίρη Αν Έβανς, αποτυπώνοντας σε μία μόνο φράση τη σημασία που έχουν τα παιδιά μας για τον κόσμο μας και το μέλλον του.

Τα παιδιά μας είναι το αύριο, το πραγματικό νόημα της ζωής, γι’ αυτό και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε σε καθημερινή βάση για τη διασφάλιση της υγείας, της ευημερίας και της προοπτικής τους.

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια κοσμοθεωρία, έχοντας ως πρωταρχική έγνοια και σκοπό ζωής την προστασία της υγείας των παιδιών μας.

Μια πραγματικά όμορφη εκδήλωση του Συνδέσμου Φίλων Προληπτικής Παιδιατρικής στο πλαίσιο της φετινής ετήσιας ενημερωτικής εκστρατείας, η οποία στόχο έχει την ενίσχυση του έργου του αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη φιλανθρωπική του δράση.

Το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής (ΚΠΠ) αποτελεί αναγνωρισμένο φορέα, σημείο αναφοράς της προληπτικής ιατρικής στη  χώρα μας αλλά και σύμμαχο των προσπαθειών που καταβάλλει το κράτος για προαγωγή και προστασία της υγείας του παιδικού πληθυσμού.

Η διαχρονική στήριξη που παρείχε και συνεχίζει να παρέχει συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει θετικά ως προς την αναβάθμιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσα από την εφαρμογή τριών ανιχνευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε εγκυμονούσες και νεογνά. Το Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου για την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών που διενεργείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών για έγκαιρη διάγνωση ανωμαλιών του μεταβολισμού αλλά και  το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών με στόχο την  έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της συγγενούς βαρηκοΐας.

Όπως είναι γνωστό, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες του Κέντρου προσφέρονται εντελώς δωρεάν σε ολόκληρο τον πληθυσμό και το κράτος καλύπτει μέρος των αναγκών του προϋπολογισμού του Κέντρου μέσω χορηγίας που παρέχεται για τον σκοπό αυτό. Το υπόλοιπο της κάλυψης των αναγκών λειτουργίας του Κέντρου καλύπτεται μέσα από φιλανθρωπική δράση χορηγιών και υποστηρικτών του Κέντρου. Είναι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας που  διοργανώνεται η σημερινή μουσική βραδιά. Είμαι πεπεισμένη πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προάγουν ευγενείς σκοπούς και ευαισθητοποιούν συνειδήσεις.

Επιθυμώ, λοιπόν, επί τη ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει διαχρονικά και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για πρόληψη και αναγνωρίζοντας τη σημασία του έγκαιρου προγεννητικού ελέγχου, το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου την έγκριση σε πρότασή του για την επέκταση των Νεογνικών Ανιχνευτικών Προγραμμάτων με επιπλέον οκτώ νοσήματα για περίοδο τριών ετών, και μετά από αξιολόγηση για επιπλέον δύο χρόνια. Το εργαστηριακό μέρος του προγράμματος θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και το  Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου». Το  κλινικό μέρος θα αναλάβει το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, ενώ συντονιστής του Προγράμματος θα είναι το Υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα σε πολιτικές  και δράσεις που αφορούν στην  πρόληψη. Αξιοποιώντας  την εμπειρογνωμοσύνη της ιατρικής κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας εργαζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των πολιτών για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, ενισχύοντας τα νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε θεραπείες και προωθώντας προληπτικά μέτρα. Στόχος μας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και όλες, όπως και πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα.

Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους την πρόληψη, την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία. Η πρόληψη πρέπει να γίνει κουλτούρα και τρόπος ζωής, καθώς προλαμβάνει τον ανθρώπινο πόνο και οδηγεί σε σημαντικές εξοικονομήσεις κονδυλίων στα Συστήματα Υγείας, τα οποία μπορούν να επενδυθούν σε νέες θεραπείες.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αναβαθμίζει και να προωθεί πληθυσμιακά προγράμματα, εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, και προληπτικό πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV.

Δεδομένου ότι τα παιδιά αποτελούν το μέλλον ενός τόπου και η ευημερία και η πρόοδος μιας κοινωνίας είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υγεία και την επιβίωσή τους, οποιαδήποτε παρέμβαση στον τομέα της υγείας όσον αφορά στην πρόληψη της ασθενειών και την προαγωγή της υγείας ανάμεσα στον παιδικό πληθυσμό αποτελεί σημαντικότατη επένδυση για το μέλλον της χώρας μας. Η πολιτεία, ως οφείλει, τάσσεται αρωγός και σύμμαχος τους.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά  τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης, τον Σύνδεσμο Φίλων του ΚΠΠ αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου για την αφοσίωση που επιδεικνύουν και το σπουδαίο ανθρωπιστικό και επιστημονικό  έργο που επιτελούν στον τομέα της προστασίας και προαγωγής της υγείας των παιδιών μας. Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που στηρίζουμε τις προσπάθειες του Συνδέσμου Φίλων Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής. Ως ένδειξη της στήριξής μας στον Σύνδεσμο Φίλων και στο Κέντρο θα προσφέρουμε, ως Υπουργείο Υγείας, το συμβολικό ποσό των 600 ευρώ. Οι δικές σας δράσεις δεν έρχονται μόνο να συμπληρώσουν το έργο της πολιτείας, αλλά μας δίνουν ταυτόχρονα παραδείγματα πρωτοβουλίας και εθελοντισμού, τα οποία μας ανυψώνουν ως λαό.

Ευχαριστώ όλους τους παρευρισκόμενους που στηρίζουν με την παρουσία τους, και όχι μόνο, το έργο του Κέντρου. Ευχαριστώ επίσης τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που με τις όμορφες μελωδίες τους θα μας  ταξιδέψουν σε λιμάνια αισιοδοξίας για τα παιδιά μας και τις οικογένειές τους.  

Εύχομαι σε όλους μια όμορφη βραδιά, με όμορφα συναισθήματα, όπως αρμόζουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

(ΔΚ/ΜΣ/ΕΠ)