Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2023 14:24

Έναρξη εργασιών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με τη συμμετοχή κυπρίων βουλευτών

Άρχισαν χθες στην Αττάλεια της Τουρκίας, οι εργασίες του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), με τη συμμετοχή είκοσι κοινοβουλίων–μελών της Συνέλευσης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει με διμελή αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Νίκο Τορναρίτη και κ. Γιώργο Λουκαΐδη.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση για την κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η  γεωστρατηγική θέση της Κύπρου της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα διπλωματίας και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, ένα ρόλο που, όπως επισήμανε, η Κύπρος επιδιώκει ενεργά, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη της σταθερότητας και ειρήνης στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε, συναφώς, στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία  θαλάσσιου διαδρόμου, δια του οποίου θα μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως ανέφερε, βασίζεται στη γεωγραφική εγγύτητα και την αξιοπιστία της Κύπρου, τόσο ως κράτους-μέλους της ΕΕ όσο και ως στενού εταίρου των πλείστων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι η Κύπρος καταδικάζει κάθε μορφή βίας και επίθεσης και την τραγική απώλεια αμάχων από όποια πλευρά κι αν προέρχονται και εργάζεται συστηματικά, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάχυσης της σύγκρουσης και να επέλθει αποκλιμάκωση. Καταλήγοντας, ο κ. Τορναρίτης επαναβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση του Μεσανατολικού ζητήματος, στη βάση των δύο κρατών, μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ως του μόνου δυνατού τρόπου για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου αποφάσισαν, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η παλαιστινιακή αντιπροσωπία, τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για το Παλαιστινιακό ζήτημα, με σκοπό την προώθηση του στόχου της επίτευξης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.

Ο κ. Λουκαΐδης σε παρέμβαση του, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη ληφθείσα απόφαση,  καταδίκασε την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνεπακόλουθες πράξεις βίας και τις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. 

Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνεδρίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο κ. Τορναρίτης είχε σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δρα Numan Kurtulmuş, καθώς και επαφές με τους επικεφαλής των αντιπροσωπιών της Κίνας και του Αζερμπαϊτζάν, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Συνέλευσης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)