Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2023 14:51

Συμμετοχή της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβούλιου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε Γενική Προσέγγιση επί της Πρότασης Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και Στάθμευσης. Η Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας και Στάθμευσης για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης ατόμων με αναπηρίες στην ΕΕ. Τόνισε δε ότι η Κύπρος είναι ένα από τα οκτώ κράτη μέλη που συμμετείχαν με επιτυχία στο πιλοτικό πρόγραμμα της Κάρτας Αναπηρίας και Στάθμευσης από το 2017.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2024, με έμφαση στην Πράσινη Συλλογική Διαπραγμάτευση. Η κα Ευαγγέλου τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης συμφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που να προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον περιεκτικές πρακτικές στον χώρο εργασίας. Τόνισε, συναφώς, τη σημασία επαρκών προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που να προετοιμάζουν την καλύτερη προσαρμογή των εργαζομένων στην πράσινη μετάβαση.

Κατά τη συζήτηση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τον Ρατσισμό 2020-2025, η Υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις εθνικές δράσεις αντιμετώπισης του δομικού ρατσισμού και στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου. Τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για προώθηση κουλτούρας μάθησης, σχετικά με τις ιστορικές ρίζες και εκδηλώσεις του ρατσισμού.

Οι κοινωνικές επενδύσεις και η σημασία τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής απασχόλησαν το Συμβούλιο κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του. H Υφυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των κοινωνικών επενδύσεων και ανέδειξε τον ρόλο της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών αποδόσεων των κοινωνικών επενδύσεων. Πρόσθεσε δε ότι η ενεργότερη συμβολή του Συμβουλίου θα ενισχύσει την προώθηση των πολιτικών απασχόλησης, των πολιτικών για τις δεξιότητες και των κοινωνικών πολιτικών.

Τέλος, στο Συμβούλιο υιοθετήθηκαν επίσης Συμπεράσματα σχετικά με (α) την κοινωνική ασφάλιση, (β) περισσότερη δημοκρατία στην εργασία, (γ) τη διά βίου μετάβαση των συστημάτων φροντίδας και (δ) τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας δήλωσε τα εξής:

«Συμμετείχα στo Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, όπου υιοθετήσαμε Γενική Προσέγγιση της Πρότασης Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και Στάθμευσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας θέμα που ενθαρρύνει και διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παρέμβασή μου, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Κύπρος ήταν ένα από τα οκτώ κράτη μέλη που συμμετείχε με επιτυχία στο πιλοτικό πρόγραμμα της Κάρτας Αναπηρίας και Στάθμευσης από το 2017. Στο Συμβούλιο ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο 2024 - Πράσινη Συλλογική Διαπραγμάτευση, τις κοινωνικές επενδύσεις, ενώ συζητήθηκε και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Ρατσισμό 2020-2025».

___________________

Για τη δήλωση της Υφυπουργού, πατήστε εδώ.

Για τη συμμετοχή της Υφυπουργού, πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΚΚ/ΕΠ)