Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2023 17:30

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Πολωνίας στην Κύπρο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη της Πολωνίας στην Κύπρο κ. Marek Szczepanowski, επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και η κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξή τους, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε η σημαντική ώθηση που έδωσαν στις διμερείς σχέσεις οι επίσημες επισκέψεις στην Κύπρο της Προέδρου της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, τον περασμένο Μάιο και του Προέδρου της Πολωνίας, τον Οκτώβριο του 2021.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ειλικρινή εκτίμησή της για τη σταθερή θέση αρχών και τη στήριξη της Πολωνίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, προς επίτευξη λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη συνεπή θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Την ίδια ώρα και δεδομένου του ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις», τόνισε η κ. Δημητρίου, επιβάλλεται η επίδειξη συνέπειας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ως προς αυτές τις αρχές και η αποφυγή της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.  

Ο κ. Szczepanowski επαναβεβαίωσε την πάγια θέση αρχών και την ετοιμότητα της Πολωνίας να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εξέφρασε, παράλληλα, την εκτίμηση της χώρας του για την ακλόνητη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και για την πλήρη συμμόρφωσή της με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας, παρά το σημαντικό κόστος για τη χώρα. 

Ο κ. Szczepanowski ενημέρωσε, εξάλλου, την Πρόεδρο της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Πολωνία, μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Συζητήθηκε, τέλος, η δυνατότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, στο πλαίσιο της 20ής επετείου  από την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για κάθε δυνατή συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)