Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2023 19:00

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 70ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της 70ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης και το μέλος της Επιτροπής κ. Χρύσης Παντελίδης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο κ. Παντελίδης σε παρέμβασή του ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού και, παρά τις επιπτώσεις για την ίδια, υποστηρίζει με κάθε τρόπο τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. 

Με αφορμή την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι αυτή πρέπει να αποτελέσει την αφορμή ώστε η Ένωση να επικεντρωθεί περισσότερο στην ενίσχυση της αυτονομίας της Ένωσης σε όλους τους τομείς και στη βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ για υπεράσπιση τόσο των συμφερόντων της όσο και των ίδιων των πολιτών της.

Υπέδειξε επίσης ότι η ΕΕ είχε στο παρελθόν λανθασμένη εκτίμηση απέναντι στις βλέψεις του αυταρχικού και επεκτατικού μοντέλου που ακολουθούσε η Ρωσία και πως εξακολουθεί να έχει την ίδια λανθασμένη εκτίμηση έναντι των παρόμοιων επεκτατικών ενεργειών και του αναθεωρητισμού που ακολουθούν η Τουρκία και το Αζερπαιτζάν.

Τέλος, κάλεσε την ΕΕ όπως συνεχίσει την οικοδόμηση συνεργασιών με τρίτες χώρες για τη διασφάλιση των συμφερόντων της, δεδομένου όμως ότι οι χώρες αυτές ασπάζονται τις ίδιες αρχές και αξίες και σέβονται εμπράκτως τα γειτονικά κράτη και την εδαφική τους ακεραιότητα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)