Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2023 20:33

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην «Τελετή Τιμής Εθελοντών Δοτών 2023»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και αισθήματα συγκίνησης που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση για να τιμήσουμε τους εθελοντές της ζωής, τους εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.

Η αποψινή εκδήλωση είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς που μας δείχνουν τον δρόμο, που με τις πράξεις τους δίνουν ελπίδα και ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας, σε ένα μικρό παιδί, σε έναν ενήλικα. Η δωρεά οργάνων, μυελού των οστών και κατ’ επέκταση η ίδια η μεταμόσχευση είναι, αναμφίβολα, ένα δώρο ζωής προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Η αποψινή εκδήλωση διοργανώνεται από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Ένα μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, το οποίο μέσα από τη διαχρονική του προσφορά στην κυπριακή κοινωνία, και όχι μόνο, μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.  Είναι σε όλους μας γνωστή η πολυεπίπεδη προσφορά του στον τόπο μας και όχι μόνο.  Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο σε κάποια σημεία:   

Το πρώτο αφορά στην Τράπεζα Δοτών, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες δοτών που υπάρχουν.

Το δεύτερο αφορά στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, διότι υπάρχει μια σημαντική διάσταση εδώ, γιατί η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην Τράπεζα Δοτών του Καραϊσκάκειου είναι η μεγαλύτερη δικοινοτική συνεργασία, το πιο πετυχημένο μοντέλο δικοινοτικής συνεργασίας που υπάρχει στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960.

Το τρίτο είναι ότι το Καραϊσκάκειο μέσα από το πολυεπίπεδο έργο του έχει αναδειχθεί ως ένα κέντρο αριστείας για τη χώρα μας. Είναι το πιο κλασικό παράδειγμα και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι.

Κατ΄ επέκταση, επισημαίνω το γεγονός ότι το Καραϊσκάκειο έχει δώσει μέχρι σήμερα μόσχευμα σε περίπου 750 άτομα σε περισσότερες από 35 χώρες, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τη χώρα μας και το τι η χώρα μας, μέσα από τέτοια κέντρα αριστείας, μπορεί να προσφέρει.

Και θα ήθελα να σας αναφέρω μια προσωπική εμπειρία, όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, σε τρεις περιπτώσεις, όταν επισκέφθηκα χώρες της περιοχής - εγώ δεν το γνώριζα- αυτό μου επισημάνθηκε από τους συνομιλητές μου, η σημαντική διάσταση της δουλειάς που κάνει το Καραϊσκάκειο και για ανθρώπους στις χώρες τους που το έχουν ανάγκη.

Εξάλλου, η χώρα μας διαθέτει καταχωρημένους Κύπριους εθελοντές δότες ηλικίας 18-60 ετών σε αναλογία πληθυσμού 1 προς 3, ένα υψηλό ποσοστό για τη χώρα μας, οι οποίοι αριθμητικά ξεπερνούν τους 200,000 ενεργούς δότες, γεγονός το οποίο αντιλαμβάνεστε κατατάσσει την Τράπεζα Δοτών μας ως μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο που τα μοσχεύματα που συλλέγονται από τους εγγεγραμμένους δότες αποστέλλονται σε κάθε χώρα, όπου υπάρχει ασθενής που το χρειάζεται και είχε την τύχη να υπάρξει συμβατότητα.

Το έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος δεν περιορίζεται μόνο στην εξεύρεση συμβατού δότη και στα όσα προανέφερα.  Την ίδια στιγμή, διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο στο οποίο εφαρμόζονται μοριακές τεχνικές για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, ενώ  παράλληλα έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο εξειδικευμένων διαγνωστικών εργαστηρίων, τα οποία ενασχολούνται με αιματολογικές κακοήθειες, χρόνια αλλά και σπάνια νοσήματα.

Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των αιματολογικών κακοηθειών και κυρίως της λευχαιμίας, μίας νόσου απρόβλεπτης που μπορεί να κτυπήσει την πόρτα του καθενός από εμάς, το Κράτος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αρωγός.

Και θα ήθελα απόψε να σας ενημερώσω ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα εγκρίνουμε, στο πλαίσιο των τροπολογιών του προϋπολογισμού, και τη σύσταση του Ινστιτούτου Καρκίνου.

Η συνεργασία της πολιτείας με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι εξάλλου διαχρονική.  Θέλω να αναγνωρίσω τη σημαντική δουλειά και τον ρόλο όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Το ποσό που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας και αφορά στις εξειδικευμένες εξετάσεις που διενεργεί το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ανέρχεται στα €4.000.000 και η ετήσια χορηγία είναι ύψους περίπου €350.000.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τους διοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης για το πολύτιμο διαχρονικό έργο που επιτελούν. Ένα έργο για το οποίο, επαναλαμβάνω, είμαστε περήφανοι ως πολιτεία.

Την ίδια στιγμή, θα ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν επικροτούσαμε για άλλη μια φορά τη συμβολή των εθελοντών δειγματοληπτών, οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα στην υλοποίηση της ιερής αυτής αποστολής. 

Να συγχαρώ, λοιπόν, ιδιαίτερα και να ευχαριστήσω τόσο τους δότες μυελού των οστών τους οποίους τιμούμε απόψε όσο και τους μελλοντικούς δότες. Εύχομαι η πράξη αυτή, της ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας, να βρει άξιους συνεχιστές, μιμητές, έτσι ώστε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δωρητών μυελού των οστών. Μόνο έτσι θα αυξηθεί και η ελπίδα ίασης στα άτομα που αναμένουν αγωνιωδώς το πολυπόθητο συμβατό με αυτούς μόσχευμα, με σκοπό να βγουν νικητές από τον τιτάνιο αγώνα τον οποίο δίνουν καθημερινώς.

(ΡΜ/ΚΚ/ΕΠ)