Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-11-2023 11:01

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μαριλένας Ευαγγέλου στη συνέντευξη τύπου που διοργανώνει το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών με αφορμή τη δωρεά της EKO CYPRUS LIMITED

Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής ευθύνης, για ακόμα μία χρονιά, η EKO CYPRUS LIMITED παρέχει δωρεάν πέραν των 250.000 λίτρων πετρελαίου και υγραερίου θέρμανσης σε στέγες ηλικιωμένων και αναπήρων, σε βρεφοκομικούς σταθμούς, σε κέντρα προστασίας και απασχόλησης παιδιών, σε ορεινές περιοχές, σε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία και στο Μακάρειο Νοσοκομείο για όλους τους χειμερινούς μήνες.

Εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλίες για το κοινωνικό σύνολο, και ιδιαίτερα για τους ευάλωτους συμπολίτες, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση καθώς στοχεύουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ομάδων με εξειδικευμένες ανάγκες.

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργείο για τη διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης, την παροχή κοινωνικής προστασίας και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, ενθαρρύνει και επικροτεί αυτές τις δράσεις.

Η στήριξη αλλά και η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας εφάρμοσε το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς» στις ορεινές περιοχές με επιτυχία και στόχος είναι να επεκταθεί και παγκύπρια. Μαζί με τις τοπικές αρχές στοχεύουμε στην καλύτερη προσέγγιση των προκλήσεων εξατομικευμένων ή τοπικού χαρακτήρα.

Η επέκταση σε παγκύπρια βάση του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς» αποτελεί στην ουσιαστική, έμπρακτη εφαρμογή της στόχευσης της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη για μια διακυβέρνηση με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που πολιτεύεται με ενσυναίσθηση.

Ταυτόχρονα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, για να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και τις ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας καθώς και όλους όσοι χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα, έχει προκηρύξει φέτος το νέο Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών για τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων κατοικιών κοινωνικής φροντίδας στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021 – 2026.Στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας παραχωρείται ετήσια οικονομική ενίσχυση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων που εξυπηρετούν ηλικιωμένους, στέγες ηλικιωμένων, κέντρα ενηλίκων και προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας. Συγκεκριμένα το 2022 61 τέτοια προγράμματα έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους €1.7 εκατ.. 

Κυρίες και κύριοι, 

Πιστεύω βαθιά στις συνέργειες. Σαφέστατα το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας χαράσσει και εποπτεύει την κοινωνική πολιτική. Κράτος πρόνοιας, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι από μόνο του ένα Υφυπουργείο. Εδώ είναι που χρειάζεται η δική σας η συμβολή, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης ως ο εγγύτερος θεσμός προς τους πολίτες, της Εκκλησίας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. 

Όλοι μαζί, συνοδοιπόροι, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κράτος που να πορεύεται με επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Άλλωστε αυτή την κοινωνική πολιτική εφαρμόζουν όλα τα ευρωπαϊκά και σύγχρονα κράτη.

Θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμα μία φορά την EKO CYPRUS LIMITED για τη δράση της με την ευχή να συνεχίσει το κοινωφελές της έργο.

Σας ευχαριστώ

 

(ΘΘ/ΜΘ/ΝΖ/ΕΑθ)