Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2023 09:30

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε συνέχεια των συνεχών δηλώσεων εκπροσώπων της Κυβέρνησης για το θέμα, θεωρούμε αναγκαίο να ενημερώσουμε τον φορολογούμενο πολίτη για τα ακόλουθα:

(α) Στις 4.8.2023 λάβαμε καταγγελία με αναφορά σε αριθμούς εγγραφής δύο αυτοκινήτων της αστυνομίας και ότι αυτά παράνομα χρησιμοποιούνται για τις διακινήσεις των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ).

(β) Στις 9.8.2023 διαβιβάσαμε την καταγγελία στον Αρχηγό Αστυνομίας με κοινοποίηση στην τότε Προϊστάμενη Διοίκησης Προεδρίας. Η επιστολή μας κατέληγε ως εξής: «Σε πρόσφατη συνάντηση του Γενικού Ελεγκτή με την Προϊστάμενη Διοίκηση Προεδρίας (στις 14.7.2023, δηλαδή προτού ληφθεί η καταγγελία) έγινε ειδική αναφορά στο θέμα αυτό και μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι αυτά τα ευαίσθητης φύσεως θέματα τυγχάνουν προσεκτικού χειρισμού για προστασία και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας».

(γ) Στις 30.8.2023 λάβαμε απάντηση από την Αστυνομία με παραδοχή των γεγονότων της καταγγελίας και με επίκληση συγκεκριμένης Αστυνομικής Διάταξης που κατά την Αστυνομία ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει παραβίαση των προνοιών του σχετικού Νόμου Ν.3(Ι)/2014 και των Κανονισμών ΚΔΠ 504/2014. Η Αστυνομία, με τρόπο που άγγιζε τα όρια της παραπλάνησης, μας παρέπεμψε σε δικαστική απόφαση για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της, τη στιγμή που, όπως διαπιστώσαμε, η συγκεκριμένη απόφαση είχε αναιρεθεί κατ’ έφεση.

(δ) Η απαντητική επιστολή μας ημερ. 4.9.2023 κατέληγε ως εξής: «Έστω και εκ του περισσού σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που η Αστυνομία επιλέξει να παρέχει προστασία στα παιδιά του Προέδρου με τρόπο που δεν συνάδει με τις διατάξεις των σχετικών Κανονισμών, δηλαδή με την επιβίβασή τους σε υπηρεσιακό όχημα, η Υπηρεσία μας θα περιλάβει το θέμα στην Ειδική Έκθεση που θα εκδώσει προσεχώς για την Αστυνομία.»

(ε) Το θέμα συζήτησε και κατ΄ ιδίαν ο Γενικός Ελεγκτής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς αποτέλεσμα.

2. Γενικά, όταν η Υπηρεσία μας έχει κάποιο εύρημα αυτό καταγράφεται στη σχετική Έκθεση έστω κι αν στο μεταξύ ληφθούν διορθωτικά μέτρα από τον ελεγχόμενο. Κατ’ εξαίρεση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και αντιλαμβανόμενοι την ευαισθησία του θέματος, είχαμε εξηγήσει ότι εάν η παρανομία τερματιζόταν τότε δεν θα προχωρούσαμε σε οποιαδήποτε δημοσιοποίηση. Εφόσον όμως υπάρχει συνεχιζόμενη παρανομία, αυτή επ’ ουδενί μπορούσε να συγκαλυφθεί. Εκ φύσεως δε, το θέμα δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί σε έκθεση χωρίς να εξηγηθεί τι αφορά.

3. Η παρανομία αφορά μόνο τα αυτοκίνητα και τη σχετική με αυτά δαπάνη (καύσιμα και συντήρηση). Αυτά θα πρέπει να επιβαρύνουν την οικογένεια και όχι τον φορολογούμενο πολίτη. Αν λόγοι ασφάλειας επιβάλλουν όπως τα αυτοκίνητα οδηγούνται από αστυνομικό σε αυτό δεν υπεισέρχεται η Υπηρεσία μας. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το αυτοκίνητο και τα σχετικά έξοδα επιβαρύνουν τους ίδιους και ο αστυνομικός εκτελεί χρέη οδηγού. 

4. Η αναγκαιότητα δημοσιοποίησης του θέματος επιβεβαιώνεται από τις σχετικές χθεσινές αναφορές του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην κρατική τηλεόραση όταν αναφέρθηκε στις περιόδους που απουσιάζει στο εξωτερικό ο ΠτΔ και αποφασίζει να τον συνοδεύσει η Πρώτη Κυρία. Προκύπτει σαφώς η στρεβλή αντίληψη ότι η αστυνομία, με έξοδα των φορολογούμενων πολιτών, έχει την υποχρέωση ανάληψης της γονικής φροντίδας. Αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και εξηγεί την ανηλεή, σε προσβλητικό βαθμό, επίθεση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης κατά του Γενικού Ελεγκτή.

(ΜΣ)