Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2023 19:57

Δήλωση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Σήμερα οι συζητήσεις μας στο Συμβούλιο περιστράφηκαν γύρω από τρία σημαντικά θέματα.

Στον τομέα του ποινικού δικαίου οι 27 συμφωνήσαμε ως προς τη θέση μας που θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση του Κανονισμού που θα ρυθμίζει τη μεταφορά των ποινικών διαδικασιών. Πρόκειται για μία σημαντική νομοθεσία η οποία θα μας δώσει περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας των εγκλημάτων και την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση τους με διασυνοριακή διάσταση παράλληλα με τη διασφάλιση του σεβασμού τόσο των θεμελιωδών δικαιωμάτων όσο και των επιμέρους εθνικών συστημάτων των κρατών μελών.

Συζητήσαμε επίσης πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις των εθνικών μας Αρχών με το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία είναι σημαντική για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της επιχειρησιακής του δραστηριότητας και έχοντας αποκτήσει πλέον πρακτική εμπειρία θα πρέπει να προβαίνουμε σε ανασκοπήσεις ώστε να εντοπίζουμε τα κενά και τις ελλείψεις και να τα διορθώνουμε.

Όσον αφορά το ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανταλλάξαμε απόψεις για μια πολύ σημαντική αναθεωρητική νομοθετική πρόταση της υφιστάμενης Οδηγίας που στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικότητας, όπως αποτελεσματικές διαδικασίες για πρόσβαση των θυμάτων σε αποζημίωση καθώς και τη δημιουργία φιλικών προς τα παιδιά χώρων όταν είναι θύματα εγκληματικών πράξεων.

Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της συζήτησης στο θέμα και είναι πολύ σημαντικό να θεμελιώσουμε σωστά τις πρόνοιες της Οδηγίας χωρίς να συγκρούονται με τα νομικά συστήματα των κρατών μελών ώστε να πετύχουμε στους επιδιωκόμενους μας στόχους.

Για τη δήλωση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, πατήστε εδώ.

(ΜΠατ/ΜΣ/ΓΣ)