Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2023 17:04

Η βουλεύτρια κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου σε Κοινή Συνεδρία Επιτροπών του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος

Η βουλεύτρια κ. Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ) σε Κοινή Συνεδρία της 66ης Συνόδου της Επιτροπής Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών και της 32ης Συνόδου της Επιτροπής για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιέννη.

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά της, η κ. Σούπερμαν υπογράμμισε ότι η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια και οι σύνθετες προκλήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και το Σάχελ, απαιτούν την εγρήγορση της διεθνούς κοινότητας για την προστασία της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή νομιμότητα. Επισήμανε δε ότι τρομοκρατικές και άλλες εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την έκρυθμη αυτή κατάσταση και τις τεχνολογικές καινοτομίες για να τροφοδοτούν συνεχώς την ένταση και τη βία.

Η Κύπρια βουλεύτρια σημείωσε, συναφώς, ότι η ΚΣΜ παρακολουθεί ειδικότερα την κατάσταση σε ό,τι αφορά δύο απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Η πρώτη, όπως ανέφερε, αφορά στην εμπορία των ναρκωτικών ουσιών Captagon, με τη χρήση πλέον δρόνων (drones). Επί του προκειμένου, η κ. Σούπερμαν σημείωσε ότι,  κατόπιν σχετικού αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η ΚΣΜ θα συντάξει εκτενή έκθεση για την κακόβουλη χρήση νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών από τρομοκρατικές και εγκληματικές οργανώσεις.

Η δεύτερη απειλή, όπως επισήμανε κ. Σούπερμαν, αφορά στην παράνομη διακίνηση και εμπορία μεταναστών, προερχόμενων από τη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική  και στην αποσταθεροποίηση των χωρών της περιοχής.

Καταλήγοντας, η κ. Σούπερμαν σημείωσε ότι η ΚΣΜ ετοιμάζεται να εγκαινιάσει εκστρατεία, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση και περαιτέρω στήριξη των κοινοβουλίων μελών της όσον αφορά τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας μεταναστών και την αποτελεσματική δίωξη των δραστών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)