Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-12-2023 14:16

Η αντιπροσωπία της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση συναντήθηκε με Μέλος της αντιπροσωπίας του Ουζμπεκιστάν στα πλαίσια της COP28

Ολοκληρώθηκαν στο Ντουμπάι οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΔΕ) στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28). Στη Συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΔΕ.

Στο περιθώριο της Συνάντησης της ΔΕ, οι Κύπριοι βουλευτές είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Μέλος της Γερουσίας του Ουζμπεκιστάν κ. Boriy Alikhanov. Παρούσα στη συνάντηση ήταν η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ. Μερόπη Χριστοφή.

Από πλευράς των Κύπριων βουλευτών, έγινε αναφορά στην εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογραμμίστηκε η προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε η κοινή βούληση για την ανάπτυξη του διαλόγου και τηςσυνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ουζμπεκιστάν, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν.

Οι Κύπριοι βουλευτές επισήμαναν, τέλος, τον πολύ σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κοινοβουλευτική διπλωματία στις προσπάθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)