Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-12-2023 15:26

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στην Κύπρο και στην Ημέρα Δημοκρατικής Αντίστασης, στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς και στην Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συνεδρία ολομέλειας 8 Δεκεμβρίου 2023

Η 7η Δεκεμβρίου, ημέρα επιστροφής του εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα, αποκαθιστώντας την έννομη τάξη, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Δημοκρατικής Αντίστασης.  Είναι μέρα μνήμης και τιμής όλων όσοι αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα και υπερασπίστηκαν και με τη ζωή τους ακόμη τη συνταγματική νομιμότητα της Κύπρου.  Είναι ημέρα ενθύμησης του ιστορικού και πατριωτικού μας χρέους να εργαστούμε, ώστε να επουλωθούν οι πληγές που υπέστη η πατρίδα μας από το δίδυμο έγκλημα του 1974, αλλά και να συνεχίσουμε ακούραστα τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα και αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία στον τόπο μας.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

H 9η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Η διαφθορά είναι μια μάστιγα που πλήττει τον ιστό των κοινωνιών, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και εμποδίζει την πρόοδο και την ανάπτυξη. Είναι μια πρόκληση που ξεπερνά τα σύνορα και επηρεάζει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Αυτή τη μέρα επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναγνωρίζουμε ότι η διαφθορά δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και ηθικό ζήτημα, που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο και διαβρώνει τα θεμέλια της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας. Ως υπεύθυνοι πολίτες οφείλουμε να αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό συνεπάγεται λογοδοσία για τις πράξεις μας μηδενός εξαιρουμένου, προώθηση της διαφάνειας και της ηθικής συμπεριφοράς, καθώς και υποστήριξη πρωτοβουλιών που προωθούν μια κουλτούρα ακεραιότητας. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ημέρα ως αφορμή, για να δεσμευτούμε ξανά στις αρχές της ειλικρίνειας, της ακεραιότητας και της υπευθυνότητας. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου η διαφθορά δεν έχει θέση και οι αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας κυριαρχούν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 10 Δεκεμβρίου τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ημέρα που λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι  κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας ή καταγωγής, έχει αδιαμφισβήτητα δικαιώματα και ελευθερίες. Την ημέρα αυτή τιμούμε την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα πρωτοποριακό έγγραφο που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948. Αυτή η διακήρυξη, που γεννήθηκε από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας, διατυπώνοντας την εγγενή αξιοπρέπεια και την ισότητα δικαιωμάτων για όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, και στέκεται ως απόδειξη της κοινής μας φιλοδοξίας για έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ειρήνη.

Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν διακρίσεις, καταπίεση και άρνηση των βασικών δικαιωμάτων τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένα κάλεσμα για δράση, που μας προτρέπει να αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να εργαστούμε ακούραστα, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου οι υπάρχουσες αδικίες θα εκλείψουν. Οφείλουμε να επαληθεύσουμε κάθε εξαγγελία για την προώθηση της κατανόησης, της ανεκτικότητας και του σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων και να σταθούμε ενωμένοι ενάντια στις διακρίσεις, τη βία και την ανισότητα. Ας είναι αυτή η ημέρα που γιορτάζουμε καταλύτης για την αλλαγή, εμπνέοντάς μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων ανθρώπων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)