08-12-2023 16:35
Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για την καταχώριση της ονομασίας «Χαλίτζια Τηλλυρίας/Halitzia Tillirias» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει την καταχώριση ενός ακόμα παραδοσιακού κυπριακού προϊόντος με την ονομασία «Χαλίτζια Τηλλυρίας/Halitzia Tillirias» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) 2023/2739 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Νοεμβρίου 2023.
Η αίτηση υποβλήθηκε στο Τμήμα Γεωργίας στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Aφού έτυχε σχετικής εξέτασης και έγκρισης σε εθνικό επίπεδο, στάλθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξέταση και έγκριση σε κοινοτικό επίπεδο. Tελικά η καταχώριση δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7 Δεκεμβρίου 2023.
Οι ΠΓΕ είναι ονομασίες ποιοτικών προϊόντων που προσδίδουν αξία σε προϊόντα μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής διαφοροποιώντας τα από παρόμοια προϊόντα άλλων γεωγραφικών περιοχών. Παράλληλα, το σύστημα των ΠΓΕ παρέχει προστασία στις καταχωρημένες ονομασίες από προϊόντα/ονομασίες μιμητισμού.
Τα «Χαλίτζια Τηλλυρίας/Halitzia Tillirias» είναι λευκά τυριά μαλακού έως ημίσκληρου τύπου που παρασκευάζονται από νωπό αιγινό γάλα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, πυτιά (εξαιρουμένης της πυτιάς που προέρχεται από το στομάχι των χοίρων) και αλάτι. Ωριμάζουν μέσα σε άλμη ορού για τουλάχιστον σαράντα ημέρες από τον χρόνο παραγωγής τους προτού διατεθούν προς κατανάλωση. Έχουν μαλακή έως ημίσκληρη και σχετικά εύθρυπτη υφή με χαρακτηριστικές τρύπες ανόμοιου μεγέθους και σχήματος. Η γεύση τους χαρακτηρίζεται από μια υπόξινη φρεσκάδα, με άρωμα λεμονιού και είναι ελαφρώς αλμυρή.
Τα «Χαλίτζια Τηλλυρίας/Halitzia Tillirias» μοιάζουν με μεγάλα λευκά θαλασσινά βότσαλα, στοιχείο που οφείλεται στο χαρακτηριστικό τους σχήμα, στο κατάλευκό τους χρώμα και στις ακανόνιστου μεγέθους τρύπες στο εσωτερικό τους που προσδίδουν μια τραχιά όψη, παρόμοια με εκείνη που δημιουργεί η διάβρωση από τη θαλασσινή αλμύρα στα χαλίκια. Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά έδωσαν στο προϊόν την ονομασία του. Η τεχνογνωσία της παραγωγής του προϊόντος «Χαλίτζια Τηλλυρίας» έχει περάσει από γενιά σε γενιά ενώ μέχρι σήμερα παράγεται σε μικρές οικοτεχνίες ή στα σπίτια των κατοίκων της Τηλλυρίας.
Η καταχώριση της ονομασίας «Χαλίτζια Τηλλυρίας/Halitzia Tillirias» στο Μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προσδώσει αυξημένη αναγνωρισιμότητα στο προϊόν, ενισχύοντας τη θέση του στον γαστρονομικό χάρτη της Κύπρου και διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη μοναδική του ταυτότητα, και να ανοίξει νέους ορίζοντες ανάπτυξης για την περιοχή της Τηλλυρίας.
(ΜΓ/ΜΣ/ΝΖ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα