Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-01-2024 15:53

Ομιλία της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κας Στέλλας Μιχαηλίδου στο συνέδριο της Ακαδημίας Νομικής Υπηρεσίας, με θέμα: «Συμβατές, Μη Συμβατές και Παράνομες Κρατικές Ενισχύσεις»

Αξιότιμε έντιμε κ Γενικέ Εισαγγελέα, Εισαγγελείς,

Αξιωματούχοι, και

Λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από μια κουραστική βδομάδα, την Παρασκευή στη 1 μ.μ., το να βρίσκεται ο Γενικός Εισαγγελέας με 20 και πλέον στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας σε μια αίθουσα για να παρακολουθήσουν παρουσίαση του Γραφείου μας για θέματα Κρατικών Ενισχύσεων, η οποία έχει ζητηθεί από την ίδια την Νομική Υπηρεσία και αυτό για πρώτη φορά, σημαίνει ότι η συμμόρφωση και η τήρηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας αποτελεί για τη Νομική Υπηρεσία θέμα υψίστου ενδιαφέροντος. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το Γραφείο μας, αφού βοηθά να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς όλες τις Αρμόδιες Αρχές που καλούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία των Κρατικών Ενισχύσεων στην παραχώρηση κρατικών πόρων προς επιχειρήσεις.

Σας ευχαριστώ κύριε Γενικέ Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη που με την παρουσία σας προσδίδετε κύρος και προσθέτετε αξία στη σημερινή παρουσίαση. Ευχαριστώ επίσης τους διοργανωτές και ιδιαίτερα την κα Δήμητρα Καλλή για τον εξαίρετο συντονισμό, την κα Δέσποινα Κυπριανού, Υπεύθυνη Ακαδημίας της Νομικής Υπηρεσίας και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, καθώς και τους λειτουργούς του Γραφείου μου για τις παρουσιάσεις τους.

Πριν προχωρήσω όμως μου είναι αδύνατον να μην καταδικάσω τις εγκληματικές ενέργειες εις βάρος αξιωματούχων της Νομικής Υπηρεσίας και να τονίσω ότι είναι απαράδεκτες.

Και είναι απαράδεκτες γιατί η δικαιοσύνη ορίζεται ως αγαθό που δεν στοχεύει στην ευδαιμονία όποιου την ασκεί, αλλά στον άλλον άνθρωπο και σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, είναι η κράτιστη των αρετών γιατί δεν ασκείται για ίδιο όφελος αλλά προς χάριν τρίτου ατόμου.

Δικαιοσύνη λοιπόν και Κρατικές Ενισχύσεις!

Οι Κρατικές Ενισχύσεις είναι ένα θεσμικό πλαίσιο πολυδιάστατο, πολυεπίπεδο και εξειδικευμένο, τo οποίο εξελίσσεται, προσαρμόζεται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς, μέσα από τις εκάστοτε νομοθεσίες, τις σποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη νομολογία των Κοινοτικών Δικαστηρίων, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη Ευρώπη η οποία να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στα διλήμματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Το Ενωσιακό δίκαιο κρατικών ενισχύσεων συνιστά κλάδο δικαίου με ολοένα αυξανόμενη πρακτική εφαρμογή αλλά και μείζον ενδιαφέρον, καθότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καίριας κανονιστικής διείσδυσης του ενωσιακού δικαίου στις εθνικές, έννομες τάξεις των κρατών μελών προς όφελος της αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Απόλυτη ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δια μέσου του Γραφείου μου απέναντι στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η διασφάλιση της τήρησης αυτού του Ενωσιακού Δικαίου των Κρατικών Ενισχύσεων.

Ο έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων ήταν και εξακολουθεί να είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό της πολιτικής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ένας τομέας πολιτικής που μπορεί να προσφέρει διδάγματα που εκτείνονται πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις διάφορες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη ρύθμιση της κρατικής παρέμβασης στη οικονομία σε εθνικό η παγκόσμιο επίπεδο.

Για αυτό, λόγω του εξειδικευμένου και διευρυμένου τομέα των Κρατικών Ενισχύσεων, για να υπάρχει αποτελεσματική καθοδήγηση προς την ορθή κατεύθυνση προκρίνουμε την αμφίδρομη επικοινωνία, την ενημέρωση, την εκπαίδευση, τη διαβούλευση και συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και με όλες τις ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Στόχος του Γραφείου μας είναι η εξάσκηση του ελέγχου με θετικό πρόσημο και με εποικοδομητικό τρόπο.

Στοχεύουμε στην πρόληψη για να μην παραχωρούνται παράνομες κρατικές ενισχύσεις και αυτό επιτυγχάνεται με την εκ των προτέρων συζήτηση, γνωμάτευση, τεκμηρίωση και διαβούλευση – αρκετές φορές και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – για να αποφεύγεται η διαδικασία ανάκτησης των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Στόχος του Γραφείου μας είναι η περαιτέρω δημιουργία κουλτούρας κρατικών ενισχύσεων όλων των αρμόδιων Αρχών για να διασφαλίζεται η νομιμότητα των κρατικών ενισχύσεων και ταυτόχρονα να αξιοποιούνται όλες οι ευκαιρίες και δυνατότητες που παρέχονται στα κράτη μέλη μέσω του νομικού πλαισίου, για συμβατές κρατικές ενισχύσεις χωρίς να νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών, χωρίς ένα μέτρο να είναι επιλεκτικό και να δημιουργεί πλεονέκτημα σε κάποιο δικαιούχο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα.

Αγαπητέ Γενικέ Εισαγγελέα,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα Von der Leyen έβαζε στόχο το 2019 για μια πράσινη, ψηφιακά αναβαθμισμένη και γεωπολιτικά ενωμένη Ευρώπη και εφάρμοσε το state aid modernisation με την υιοθέτηση νομικών πλαισίων προς αυτή την κατεύθυνση, δεν ήταν πιστευτό ότι αυτό θα ήταν κατορθωτό κατά το 90%.

Και όμως, έχει επιτευχθεί!

Στην ομιλία της τον Σεπτέμβριο 2023 θέλοντας να τονίσει τη δυναμική της Ευρώπης ανέφερε: «When Europe is bold, it gets things done».

Χαιρετίζω την πιο πάνω δήλωση, αφού η διείσδυση στην οικονομία των κρατών μελών ήταν σημαντική και επίσης συστρατευόμαστε ως Γραφείο και με τις νέες τοποθετήσεις της Προέδρου.

«Let’s deliver today and prepare for tomorrow».

Αυτό είναι μέλημα και του Γραφείου μου για να ενισχυθεί η οικονομία μας με τα νέα προτεινόμενα νομοθετικά πλαίσια και με την περαιτέρω εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του οποίου συμμετέχουμε ως Γραφείο, στη τεχνική επιτροπή.

Αυτό είναι το μέλημά μας, να ενισχυθούν οι οικονομικοί τομείς της εθνικής αγοράς μας με τους νέους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της καινοτομίας και την ουσιαστική προώθηση της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας καθώς και της κυκλικής οικονομίας.

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το Γραφείο μας χειρίζεται σημαντικές υποθέσεις για την οικονομική ζωή της χώρας μας, καθώς οι σχετικοί κανόνες θέτουν το νομικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, για σημαντικά έργα υποδομής, προγράμματα και αναπτυξιακά εν γένει έργα της κυπριακής οικονομίας. Η ερμηνεία των κανόνων αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ορθή κατάστρωση και εφαρμογή των εθνικών μέτρων ενίσχυσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως στη τρέχουσα οικονομική κρίση που ξέσπασε λόγω πανδημίας από την εξάπλωση του COVID-19.

Ως Γραφείο επιθυμούμε να συμβάλουμε, μέσω του τομέα Αρμοδιότητάς μας, στα προγράμματα και σχέδια των αρμοδίων Αρχών για εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου της Κυβέρνησης για πρόοδο και ανάπτυξη της οικονομίας.

Καταληκτικά θέλω να τονίσω και να υπερθεματίσω ότιοι άμεσοι στόχοι τόσο εμένα όσο και του Γραφείου μου είναι η υψίστης σημασίας ουσιαστική ευθυγράμμιση με την ανάγκη αποφυγής μακροπρόθεσμων επιβλαβών αποτελεσμάτων στον ανταγωνισμό και την ουσιαστική απαίτηση ασφάλειας δικαίου εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ ξανά για το ενδιαφέρον σας και ελπίζω η παρουσίαση που ακολουθεί να είναι ευχάριστη αλλά και χρήσιμη για τη διεκπεραίωση της εργασίας σας.

Το Γραφείο μας παραμένει πάντα στη διάθεση της Νομικής Υπηρεσίας σε ό,τι χρειαστεί.

(ΜΛ/ΑΦ)