Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-01-2024 18:25

Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο 16ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (GFFA) στο Βερολίνο

Ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου συμμετείχε, στις 20 Ιανουαρίου, στο Διεθνές Συνέδριο Υπουργών Γεωργίας το οποίο διεξήχθη στο πλαίσιο του 16ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, στο Βερολίνο.

Το 16ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδομάδας» του Βερολίνου. Το φετινό φόρουμ επικεντρώθηκε στην επισιτιστική επάρκεια μέσα από την εντατικοποίηση του διεθνούς διαλόγου για την αγροτική πολιτική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής βιώσιμων αναπτυξιακών στόχων, με κυριότερο στόχο τη μηδενική πείνα μέχρι το 2030.

Το φετινό φόρουμ, μέσα από τη συμμετοχή των Υπουργών Γεωργίας, στηρίχθηκε σε τέσσερις πυλώνες: Στην προώθηση βιώσιμης παραγωγής και αυτάρκειας σε τρόφιμα, στην ενίσχυση ανθεκτικών και βιώσιμων αλυσίδων παραγωγής τροφίμων, στη μείωση της απώλειας τροφίμων και αποβλήτων από τα τρόφιμα και, τέλος, στην ενίσχυση ευάλωτων ομάδων όσον αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων, την πρόσβαση σε αυτά αλλά και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων στην αγροδιατροφική αλυσίδα, από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση και τη λιανική διάθεση μέχρι και τους καταναλωτές. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο έχουν υιοθετηθεί και λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των αποβλήτων από τα τρόφιμα μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία και το Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υιοθετεί και εφαρμόζει πολιτικές με στόχο τη μείωση των αποβλήτων από τα τρόφιμα, την εξασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας και την ανάπτυξη και εφαρμογή βιώσιμων μεθόδων στην παραγωγή των τροφίμων. Μέσα από τον διάλογο και την ενίσχυση των σχέσεων των εμπλεκόμενων μερών στηρίζονται τα βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων και η προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

(ΕΝ)