Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2024 11:42

Παρεμβάσεις κυπρίων βουλευτών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συνεχίζονται οι εργασίες του Πρώτου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο. Οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησαν χθες  στην Ολομέλεια της Συνέλευσης για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την απάντηση του Ισραήλ στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με τις φρικαλεότητες που έχει διαπράξει το κράτος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, αποτελεί μια πολύ απογοητευτική εξέλιξη στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρότι η ΚΣΣΕ ορθά καταδίκασε, από την πρώτη στιγμή, την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, επισήμανε ο κ. Λουκαΐδης, ωστόσο, εδώ και 105 μέρες το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Συνέλευση ειδικότερα, δεν έχουν πει λέξη για την τραγική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Γάζα, ούτε έχουν ασκήσει κριτική ή προτρέψει το Ισραήλ να αναθεωρήσει την προσέγγιση του και τη δυσανάλογη αντίδρασή του εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί, πρόσθεσε, ούτε και μια παρέμβαση του Οργανισμού σε σχέση με τα επίσημα ευρήματα των Ηνωμένων Εθνών, που στοιχειοθετούν τη μαζική δολοφονία χιλιάδων αμάχων, την καταστροφή κατοικιών και υποδομών στη Γάζα και τον εκτοπισμό 90% του πληθυσμού, ενέργειεςπου καθιστούν τις συνθήκες διαβίωσης του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα τραγικές και απάνθρωπες. Οι ενέργειες αυτές, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, αντιβαίνουν στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και αποτελούν πράξεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης.

Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι πρέπει να καταδικαστούν όχι μόνο τα αποτρόπαια γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν. Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση όλων των όμηρων της Χαμάς, αλλά και των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός.  Ο κ. Λουκαΐδης κάλεσε τις αρχές του Ισραήλ να τερματίσουν το καθεστώς απαρτχάιντ και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προς επίτευξη λύσης δυο κρατών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να διασφαλίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τους λαούς της περιοχής.

Η κα Ερωτοκρίτου, στην γραπτή παρέμβασή της, επισήμανε ότι η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή συνδέεται με την εύφλεκτη κατάσταση στην περιοχή, όπου ανταγωνίζονται και συγκρούονται περιφερειακές δυνάμεις, χωρίς η διεθνής κοινότητα να έχει καταφέρει να καταστεί ένας αξιόπιστος εταίρος για τις χώρες της περιοχής. Η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και τον συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή, έχει καταφέρει να εκτροχιάσει την πορεία ομαλοποίησης των σχέσεων του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ. Η αναζωπύρωση της έντασης, ο πόλεμος στη Γάζα, αλλά και η γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια, απειλούν την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε, ότι για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσουν στον διάλογο με τον αραβικό κόσμο και να αναλάβουν ενεργότερη εμπλοκή και ρόλο στην περιοχή. Η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης και η ευόδωση κοινών στόχων στη βάση του διεθνούς δικαίου, τόνισε, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε η κα Ερωτοκρίτου, θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος όσες δυνάμεις αποστρέφονται την ειρήνη και τη συνεργασία και ασπάζονται τη ριζοσπαστικοποίηση, τον φανατισμό, τη βία και το μίσος.

Σημειώνεται ότι η κα Ερωτοκρίτου κατέθεσε τροπολογία σε σχετικό Ψήφισμα, που αφορά στην προσθήκη αναφοράς στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του Σώματος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)