Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-01-2024 18:01

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου διοργάνωσε ειδική εκδήλωση με θέμα τις εκδόσεις κρατουμένων προς τρίτες χώρες και τις συνθήκες κράτησής τους, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, Εισηγητής της Συνέλευσης για το θέμα των συστηματικών βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης στην Ευρώπη, διοργάνωσε σήμερα ειδική εκδήλωση στο περιθώριο του Πρώτου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο, με θέμα τις εκδόσεις κρατουμένων προς τρίτες χώρες και τις συνθήκες κράτησής τους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Συμμετείχαν επίσης οι δικηγόροι των N. Trabelsi και A. Lapshin, γνωστών από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) οι οποίοι παρουσίασαν τις ιδιαίτερα σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των πελατών τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Αζερμπαϊτζάν αντιστοίχως. Οι κρατούμενοι, όπως στοιχειοθέτησαν οι δικηγόροι, υπέστησαν εκτεταμένη ψυχολογική και σωματική βία στην απομόνωση, με ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία τους, κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στον εγκλεισμό των Julian Assange, Abdullah Ocalan και Κενάν Αγιάς, τονίζοντας ότι οι συνθήκες κράτησής τους δεν περιποιούν τιμή στον πολιτισμένο κόσμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα πρέπει, τόνισε, πέραν κάθε άλλης υποχρέωσης ή θεώρησης κατά την εκτέλεση αιτημάτων και τη μεταφορά κατηγορουμένων, να υπερτερεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσωπα τα οποία εκδίδονται σε τρίτες χώρες, σημείωσε περαιτέρω, τα οποία στερούνται την ελευθερία τους δεν πρέπει να αποστερούνται άλλα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει, υπογράμμισε, να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή προστασία τους από τις διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας και των σχετικών διεθνών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τρίτες χώρες, καθώς πολλές φορές η διαδικασία έκδοσης υπαγορεύεται από πολιτικά κίνητρα και όχι για λόγους δικαιοσύνης. Κάλεσε τέλος τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου κατά τη διάρκεια εξέτασης αιτήσεων έκδοσης τρίτων χωρών και να βεβαιώνονται ότι τα προς έκδοση άτομα δεν θα υποβάλλονται σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)