Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-01-2024 13:29

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην τελετή απονομής του Εθνικού Βραβείου Energy Globe 2023, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας

Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια προσφωνώ τη σημερινή εκδήλωση απονομής του Εθνικού Βραβείου Energy Globe Κύπρου 2023 στο Τμήμα Δασών για το έργο LIFE–KEDROS, ως συντονιστή του έργου, με συνεργαζόμενους φορείς το Πανεπιστήμιο Frederick και τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Το διεθνές περιβαλλοντικό βραβείο Globe Energy Award, που απονέμεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Energy Globe με έδρα την Αυστρία, θεωρείται το σημαντικότερο περιβαλλοντικό βραβείο στον κόσμο. Στόχος του βραβείου είναι η παρουσίαση και η προώθηση ανά το παγκόσμιο επιτυχημένων καινοτόμων και βιώσιμων έργων και εφικτών λύσεων για πολλά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και ο πλανήτης μας σήμερα. Στα βραβεία συμμετέχουν έργα που προσφέρουν λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα, ιδίως όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών και της ρύπανσης.

Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τιμάται το Τμήμα Δασών και το έργο LIFE–KEDROS με το βραβείο αυτό, καθώς αναγνωρίζεται το σημαντικό του έργο στη διαχείριση και προστασία των δασών μας.

Το έργο LIFE–KEDROS αποτέλεσε ένα έργο εφαρμογής που στόχο είχε την ολιστική διαχείριση του οικοτόπου προτεραιότητας 9590*, δηλαδή των δασών με τον Κέδρο της Κύπρου. Το γεγονός ότι το είδος αποτελεί ένα από τα μόλις τέσσερα είδη κέδρων που υπάρχουν στον πλανήτη μας και είναι ενδημικό είδος της χλωρίδας της Κύπρου προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις προσπάθειες διατήρησής του.

Το έργο αριθμεί και άλλα επιτεύγματα, όπως η βράβευσή του ως καλύτερου έργου στην κατηγορία LIFE Nature από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα LIFE Awards 2022. Ξεχώρισε ανάμεσα σε 116 κορυφαία καινοτόμα περιβαλλοντικά έργα, τα οποία ολοκληρώθηκαν το 2021 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έτυχαν χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LIFE, και βραβεύτηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως Best of the Best Project.

Είναι εμφανές ότι υπάρχει στη χώρα μας, παρά το μικρό της μέγεθος, η γνώση, η μεθοδικότητα και η δυνατότητα επίτευξης αξιοζήλευτων αποτελεσμάτων που τυγχάνουν αναγνώρισης σε πανευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Και αυτό με κάνει ιδιαίτερα περήφανη. Διαπιστώνω ότι στο Υπουργείο, του οποίου μόλις πρόσφατα ανέλαβα την ηγεσία, υπάρχει ποιότητα και επιστημονικό επίπεδο αλλά και πνεύμα συνεργασίας και ανάπτυξης συνεργειών σε εθνικό επίπεδο. Και θέλω να τονίσω ότι το παράδειγμα του Τμήματος Δασών με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Την ίδια στιγμή θέλω να τονίσω ότι ως Υπουργείο στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλά και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως αυτή. Η συνεργασία για εμάς αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για επίτευξη αποτελεσμάτων και ταυτόχρονα κάνει πράξη και τον 17ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) που αναφέρεται στη συνεργασία για επίτευξη των στόχων.

Αυτή τη σύνθεση δικτύων συνεργαζόμενων φορέων θα πρέπει να επιδιώξουμε για απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για θέματα που αφορούν στην προστασία και διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος. Από τη μια έχουμε την οργανωμένη δομή και λειτουργία ενός κυβερνητικού τμήματος που μέσα από τη μεθοδικότητα και τον σχεδιασμό υλοποιεί την αποστολή και τις αρμοδιότητές του, όπως αυτές προκύπτουν από την εθνική νομοθεσία και τη Δασική Πολιτική, αλλά και από τις συμβατικές υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Από την άλλη, έχουμε το ανθρώπινο επιστημονικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τόπο μας σε ακαδημαϊκά ιδρύματα με σαφείς στόχους και αριστεία, σε διεθνείς δείκτες κατάταξης και σε ανταγωνιστικά συστήματα αξιολόγησης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και τέλος, μια μη κυβερνητική οργάνωση, προέκταση των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και ανησυχιών της κοινωνίας των πολιτών.

Τα πιο πάνω αναδεικνύουν και τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ρόλος ο οποίος, πέρα από τα θεσμικά πλαίσια που ορίζονται στο κείμενο της Δήλωσης Δασικής Πολιτικής, μεγιστοποιείται στη συνείδηση της κοινωνίας, αν αναλογιστούμε ότι οι ενέργειες και οι δράσεις του Τμήματος αποσκοπούν στη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και της λειτουργίας πολλαπλών σκοπών των δασών μας.

Κλείνοντας, συγχαίρω το Τμήμα Δασών, το Πανεπιστήμιο Frederick και τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου για τη διάκρισή τους με το Εθνικό Βραβείο Energy Globe Κύπρου 2023, το οποίο θα αποτελέσει πηγή περαιτέρω εργασίας με ζήλο στα καθήκοντά τους, καθώς και το «Energy Globe – The world awards for sustainability» για την απονομή της σημερινής διάκρισης.

Σημ. Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους της κας Υπουργού ο Διευθυντής του Γραφείου της κ. Θεόδουλος Μακρυγιάννης.

(ΕΛ/ΕΑθ/ΓΣ)