25-01-2024 21:19
Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο 17ο Συνέδριο & Έκθεση Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Logistics
Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου συμμετείχε ως ομιλητής στο 17ο Συνέδριο και Έκθεση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία με στόχο την ανάδειξη των προοπτικών και των προκλήσεων που δημιουργούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ανάγκη εφαρμογής πιο πράσινων πρακτικών από τις εταιρείες μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, στην ομιλία του, τόνισε ότι η κυκλική οικονομία είναι μια ολιστική προσέγγιση που καλεί σε επαναπροσδιορισμό της δυναμικής της εφοδιαστικής μας αλυσίδας, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την ενσωμάτωση της κυκλικότητας στην οικονομία όπως οι νέες ροές εσόδων, η ενίσχυση της φήμη των εμπορικών επωνυμιών και η καλλιέργεια κουλτούρας υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών. Πρόσθεσε ότι το Κράτος, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της μετάβασης από το γραμμικό στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας, προωθεί πολιτικές και μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αλλά και τα μέτρα «Πληρώνω όσο Πετώ» και «Διαλογή στην Πηγή» τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τις ποσότητες ανάμικτων αστικών αποβλήτων που καταλήγουν στις μονάδες επεξεργασίας ή/και χωματερές και που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν σύντομα σε παγκύπρια βάση.
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε, επίσης, στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια επισημαίνοντας ότι η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί στρατηγική κίνηση προς την ενεργειακή ανθεκτικότητα η οποία ευθυγραμμίζεται με τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας και τοποθετεί το εμπόριο και τη βιομηχανία μας ανάμεσα στους πρωτοπόρους στις υπεύθυνες πρακτικές. Επισήμανε ότι τα κρατικά σχέδια χορηγιών για προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού της πράσινης ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο ενώ σε αυτό θα συμβάλλει και ο κεντρικός σχεδιασμός για ενεργειακή εκμετάλλευση τόσο των κτηνοτροφικών όσο και των δημοτικών αποβλήτων.
Αναφερόμενος στον στόχο της επίτευξης μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050, δήλωσε ότι το άμεσο κόστος που συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση σε ένα μέλλον όπου οι βιομηχανίες και το εμπόριο θα ευδοκιμούν με βιώσιμο τρόπο. Πέρα από τη στροφή προς την κυκλική οικονομία και την υιοθέτηση της πράσινης ενέργειας, τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω δράσεις προς επίτευξη του στόχου αυτού, όπως η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης την οποία το Κράτος διαχρονικά στηρίζει οικονομικά με διάφορα σχέδια χορηγιών τα οποία προωθούν τη χρήση νέων και περιορίζουν την εισαγωγή παλαιότερων τεχνολογιών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στηνεξίσωση θα πρέπει να προστεθούν και οι απορροφήσεις διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί από το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις απορροφήσεις από τη χρήση γης και τη δασοκομία, με μέτρα που το Κράτος ήδη έχει εξαγγείλει όπως η αύξηση της δασοκάλυψης σε εγκαταλειμμένα από τους γεωργούς αγροτεμάχια.
Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη ενοποίησης όλων αυτών των δράσεων κάτω από μία ενιαία εθνική στρατηγική. «Επί τούτου, το κράτος έχει ήδη προχωρήσει με την εκπόνηση και την υιοθέτηση του Εθνικού Σχέδιου για την Ενέργεια και το Κλίμα και της Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Χαμηλές Εκπομπές, δύο στρατηγικές που απώτερο στόχο έχουν τη μείωση των εθνικών εκπομπών κατά 32% μέχρι το 2030 σε σχέση με αυτές του 2005 και μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αντίστοιχα. Δύο στρατηγικές που τοποθετούν συντεταγμένα και προσεγγίζουν ολιστικά τις εθνικές μας δράσεις προς τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», κατέληξε.
(ΕΝ/ΘΘ/ΝΓιαν)
Σχετικά Ανακοινωθέντα