Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-01-2024 07:49

Παρεμβάσεις των βουλευτών κ. Γιώργου Λουκαΐδη και κας Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2024 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), οι βουλευτές κ. Γιώργος Λουκαΐδης και κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχαν σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος σχετικά με τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της αυξανόμενης χρήσης των Στρατηγικών Αγωγών Κατά της Δημόσιας Συμμετοχής (SLAPPs).

Ο κ. Λουκαΐδης επισήμανε ότι η διασφάλιση της ελευθερίας του τύπου και των ανεξάρτητων και πλουραλιστικών μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, και σημείωσε ότι οποιαδήποτε μορφή περιορισμού, ελέγχου ή χειραγώγησης αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης. Τόνισε ότι στην Ευρώπη παρατηρείται σταθερή αύξηση των απειλών κατά την ελευθερία των ΜΜΕ, των εκστρατειών δυσφήμισης και συκοφαντίας, αλλά και των SLAPPs, που παρενοχλούν και εκφοβίζουν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ με απώτερο στόχο τη φίμωση και τον έλεγχό τους. Πολλές φορές, πρόσθεσε, υποθέσεις που σχετίζονται με τέτοιες αγωγές δεν διώκονται, με αποτέλεσμα να πλήττεται όχι μόνο η πολυφωνία αλλά και το κράτος δικαίου.

Ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι έχουν προωθηθεί θετικά βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία της ελευθερίας των ΜΜΕ, όπως η Πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία της Δημοσιογραφίας και την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων. Η επιβεβαίωση σε επίπεδο αρχηγών κρατών κατά την 4η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ τον περασμένο Μάιο, ότι ο Οργανισμός πρέπει να παραμείνει πρωτοπόρος στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης είναι εξίσου ενθαρρυντική. Ο κύπριος βουλευτής σημείωσε ωστόσο, ότι παρά τις συλλογικές προσπάθειες για τη διασφάλιση ανεξάρτητων και πλουραλιστικών ΜΜΕ, κατά την πρόσφατη προσπάθεια επίτευξης πολιτικής συμφωνίας επί της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, ορισμένα κράτη επιχείρησαν να συμπεριλάβουν πρόνοια για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών δημοσιογράφων για σκοπούς «εθνικής ασφάλειας».

Αντίθετα, είπε, είναι απαραίτητη η θέσπιση νομοθετικών πλαισίων που να διασφαλίζουν την ασφάλεια των ΜΜΕ, σύμφωνα με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης που να περιλαμβάνουν ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία,  ασφάλεια και αποκατάσταση όσων έχουν υποστεί νομικές ή/και οικονομικές συνέπειες ένεκα των SLAPPs.   

Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε, τέλος, ότι είναι δυστοπικό να διεξάγεται συζήτηση για την προστασία της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, τη στιγμή που πάνω από 75 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη Γάζα και όταν ο Τζούλιαν Ασάνζ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους δημοσιογράφους στον κόσμο, βρίσκεται εδώ και σχεδόν 5 χρόνια σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας χωρίς να έχει καν καταδικαστεί, επειδή τόλμησε να δημοσιεύσει την αλήθεια.

Σε δική της παρέμβαση, η κα Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι η αυξανόμενη και διαδεδομένη χρήση των SLAPPs σε όλη την Ευρώπη αποτελεί άμεση απειλή για τη δημοσιογραφία, το κράτος δικαίου και το ευρύτερο φάσμα της ελευθερίας του λόγου. Η βουλεύτρια επισήμανε ακολούθως την ανεπάρκεια του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, το οποίο δεν προστατεύει επαρκώς πρόσωπα ή/και οργανώσεις που στοχοποιούνται από τις SLAPPs, αφήνοντας ένα ευρύ φάσμα δημοσιογράφων, εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης, ακτιβιστών και πληροφοριοδοτών, ευάλωτο και εκτεθειμένο στις επικίνδυνες συνέπειες αυτών των νομικών μεθοδεύσεων.

Τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης αυτού του εργαλείου εκφοβισμού και φίμωσης, η κα Ερωτοκρίτου κάλεσε τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων κατά των SLAPPs, ενισχύοντας παράλληλα την ακεραιότητα των νόμων περί δυσφήμισης και προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και να διασφαλίσουν ταυτόχρονα, τη σωστή χρήση του νομικού τους πλαισίου, που να εγγυάται και όχι να υπονομεύει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)