Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2024 09:32

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Ολοκληρώθηκε χθες στην Κοπεγχάγη η έκτακτη Συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ). 

Στο πλαίσιο συζήτησης σχετικά με την οικονομική διαχείριση της Συνέλευσης, υιοθετήθηκαν τροπολογίες στους ισχύοντες οικονομικούς κανονισμούς της Συνέλευσης οι οποίες προνοούν την ετήσια διεξαγωγή ελέγχου απόδοσης της Διεθνούς Γραμματείας παράλληλα με τον οικονομικό έλεγχο των οικονομικών της Συνέλευσης. Για την αναγκαιότητα υιοθέτησης των εν λόγω τροπολογιών η Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε καταθέσει και σχετικό επιπρόσθετο Ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε στην πιο πρόσφατη Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ ΟΑΣΕ.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις και την απόκριση της ΚΣ ΟΑΣΕ, η κα Χαραλαμπίδου υποστήριξε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, καθώς και η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης και διεύρυνσής του αλλά και οι επιθέσεις τρομοκρατικών οργανώσεων και οι επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο αποτελούν σημαντικές απειλές για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή του ΟΑΣΕ και ως εκ τούτου θα πρέπει να απασχολήσουν τη Συνέλευση.

Σε συζήτηση σχετικά με θέματα Κανονισμού της Συνέλευσης η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στη σημασία επέκτασης της διάρκειας της θέσης του Προέδρου της Συνέλευσης ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόζει τις προγραμματικές θέσεις που εξαγγέλλει. Εξέφρασε δε την πρόθεσή της να καταθέσει σύντομα σχετική τροπολογία προς εξέταση από την Υποεπιτροπή για τον Κανονισμό Λειτουργίας, της οποίας είναι μέλος.

Ανταλλάγηκαν, τέλος απόψεις για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με τις εκτελεστικές δομές του ΟΑΣΕ, θέματα διακυβέρνησης της ΚΣ ΟΑΣΕ, ζητήματα προϋπολογισμού και άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συνέλευση.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)