Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2024 14:28

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην Ετήσια Γενική και Εκλογική Συνέλευση του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, στη Λευκωσία

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα να απευθύνω χαιρετισμό και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή Ετήσια Γενική και Εκλογική Συνέλευση του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου. Είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε εξαίρετους επαγγελματίες σεφ και μάγειρες αλλά και φίλους της γαστρονομίας.

Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου κλείνει φέτος μια τριαντάχρονη παρουσία στη γαστρονομική ζωή του τόπου μας και μέσα από την πολύχρονη πορεία του έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη της ποικιλίας και της ποιότητας της κυπριακής κουζίνας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είναι ένας ισχυρός θεσμός, αποτελούμενος από ανθρώπους με όραμα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα, που συνενώνει όλους τους εμπλεκόμενους με την τέχνη της γαστρονομίας φορείς, και στηρίζει έμπρακτα την κυπριακή γαστρονομία και κοινωνία.

Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως και ενθαρρύνουμε τους στόχους του Συνδέσμου για διάδοση των παραδοσιακών γεύσεων, ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και πρώτων υλών και αναβάθμιση της κυπριακής κουζίνας. Η γαστρονομική παράδοση μιας χώρας αντικατοπτρίζει την πλούσια κληρονομιά της και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς της. Στην περίπτωση της Κύπρου μας, αυτή η ταυτότητα εκφράζεται μέσα από έναν εξαιρετικό γαστρονομικό πλούτο.

Ο δεσμός των προϊόντων με τη γεωγραφική περιοχή παραγωγής τους βρίσκεται στην καρδιά αυτής της παράδοσης, καθώς αυτός ο δεσμός είναι που τους προσδίδει και τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Αυτός ο δεσμός αποδίδεται τόσο στον ανθρώπινο παράγοντα όσο και στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής: από τη μία πλευρά, οι τοπικοί παραγωγοί, με την τεχνογνωσία παραγωγής που κληρονόμησαν, δημιουργούν προϊόντα που έχουν μια ξεχωριστή υπογραφή. Από την άλλη, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η βλάστηση, το κλίμα και η μορφολογία της γεωγραφικής περιοχής, συνθέτουν ένα πλαίσιο που επηρεάζει τη γεύση, την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων. Στους πιο πάνω παράγοντες οφείλεται και η αξία και η ποιότητα καθενός από τα προϊόντα μας που συνδέονται με μια γεωγραφική περιοχή του νησιού μας, όπως το λουκούμι Γεροσκήπου, το λουκάνικο Πιτσιλιάς, το κολοκάσι Σωτήρας και το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού, ή και με ολόκληρη την Κύπρο όπως το χαλλούμι, τα παραδοσιακά ζυμώματα, ο τραχανάς, η κυπριακή επιτραπέζια ελιά και τόσα άλλα.

Στόχος μας ως Υπουργείο είναι να εργαστούμε εντατικά για την προστασία τους μέσα από τα συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν και να εμπιστεύονται τα προϊόντα ποιότητας, και στηρίζοντας παράλληλα τους παραγωγούς ώστε να διαθέτουν καλύτερα τα προϊόντα τους στην αγορά. Μέσω αυτής της προστασίας, προωθούμε τη διατήρηση της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, στηρίζουμε την τοπική οικονομία αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού μας τομέα, έχοντας πάντα υπόψη μας ότι τα τοπικά και εποχιακά προϊόντα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, προστατεύοντας το περιβάλλον και υποστηρίζοντας έναν βιώσιμο τρόπο ζωής και γεωργικής παραγωγής.

Στο Υπουργείο του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι εργαζόμαστε καθημερινά για την ανάπτυξη και τη στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων και των τοπικών παραγωγών, των ανθρώπων που με τον μόχθο τους παρέχουν τα ποιοτικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση για τις υπέροχες δημιουργίες σας. Ως Υπουργείο, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να επιλέγουν τα τοπικά προϊόντα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Είμαι βέβαιη ότι μέσα από τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων η κυπριακή κουζίνα θα συνεχίσει να εκπροσωπείται επάξια στα διάφορα διεθνή γαστρονομικά δρώμενα, να αναβαθμίζεται και να προωθείται. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ετήσιας και εκλογικής συνέλευσης του Συνδέσμου σας και κάθε καλό στις μελλοντικές σας ενέργειες και δράσεις. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για το έργο σας.

(ΕΝ/ΕΠ/ΑΦ)