Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-01-2024 21:33

Χαιρετισμός της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στην εκδήλωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς με θέμα τη διαχείριση των τρωκτικών στην ύπαιθρο, στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση με θέμα τη διαχείριση των τρωκτικών στην κυπριακή ύπαιθρο. Και λέω με μεγάλη χαρά γιατί η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την πρώτη μου επαφή υπό τη νέα μου ιδιότητα ως Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με εσάς, τους αγρότες και τις αγρότισσές μας, τους ανθρώπους του μόχθου της γης, που αποτελείτε τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής υπαίθρου.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία για διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης για το σημαντικό αυτό θέμα, και να τον ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνεται ως Υπουργείο να παρουσιάσουμε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού και να ενημερώσουμε για τη σημασία της βιολογικής διαχείρισης των τρωκτικών και την ανάγκη μείωσης των χημικών σκευασμάτων.

Όταν λέμε βιολογική καταπολέμηση αναφερόμαστε στη χρήση θηρευτών ή παθογόνων οργανισμών για να ελέγξουμε τα βλαβερά έντομα στις καλλιέργειες. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που υπήρχε πάντα στη φύση, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, η οποία διασφαλίζει την υγεία του πλανήτη και των οικοσυστημάτων. Σήμερα χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο εσκεμμένα για να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες, δημιουργώντας μια αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον τεχνική στη σύγχρονη γεωργία. Αυτό βοηθά να έχουμε ποιοτικά προϊόντα ενώ παράλληλα προστατεύει τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των καταναλωτών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στη βιολογική διαχείριση ο στόχος δεν είναι να εξοντώσουμε τους επιζήμιους οργανισμούς, αλλά να τους κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα. Πολλές φορές η βιολογική καταπολέμηση από μόνη της δεν αρκεί, οπότε τη συνδυάζουμε με άλλες τεχνικές όπως ανθεκτικές ποικιλίες φυτών, ειδικές καλλιεργητικές πρακτικές και χρήση φερομονών. Η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να είναι η τελευταία λύση. Και αυτή ακριβώς είναι η βασική ιδέα πίσω από την ολοκληρωμένη καταπολέμηση στην οποία στοχεύουμε.

Το ανθρωποπούλι είναι ένας από τους καλύτερους σύμμαχους των αγροτών για την καταπολέμηση των τρωκτικών στην ύπαιθρο αφού τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τρωκτικά και αποτελεί έναν φυσικό εχθρό που δεν θα μπορούσε να μείνει αναξιοποίητος.

Το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των τρωκτικών με τη χρήση του ανθρωποπουλιού» ετοιμάστηκε το 2019 και εφαρμόζεται σε πλήρη ισχύ για τρίτη χρονιά φέτος, με προϋπολογισμό του Υπουργείου μας ύψους €65.000, από τα Τμήματα Γεωργίας και Δασών, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται υπό σωστή βάση η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιού σε όλες τις επαρχίες, ενώ το σχέδιο αποσκοπεί κυρίως στη χαρτογράφηση των φωλιών που έχουν ήδη τοποθετηθεί αλλά και αυτών που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν, στη μελέτη της βιολογίας του ανθρωποπουλιού, καθώς και στην ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τη σημασία της βιολογικής διαχείρισης και της ανάγκης μείωσης των χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται, πολλές φορές ανεξέλεγκτα, στην ύπαιθρο. Σημαντικές δράσεις προγραμματίζονται και στο πλαίσιο του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης με επιδοτημένες δράσεις προς τους δικαιούχους που σκοπό θα έχουν τη μείωση των τρωκτικοκτόνων στην ύπαιθρο και την ενίσχυση και προστασία της βιοποικιλότητας. Περισσότερα για αυτά θα ακούσουμε στη συνέχεια στις παρουσιάσεις των Λειτουργών του Υπουργείου μας και του Τμήματος Γεωργίας.

Tο περιβάλλον μας έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα από αναχρονιστικές γεωργικές πρακτικές που σκοπό έχουν το εύκολο κέρδος. Είναι καιρός να στραφούμε σε μια πιο ορθολογιστική προσέγγιση που να βασίζεται στην αειφορία και στην αρμονική συμβίωσή μας με τη φύση. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες όπως η δική σας προωθούμε την εφαρμογή αυτών των ορθολογιστικών πρακτικών, προστατεύοντας τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον μας. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και τη συνεισφορά σας στον κοινό μας στόχο για μια βιώσιμη και υγιή γεωργία.

(ΕΝ/ΑΦ)