Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2024 11:24

Χαιρετισμός του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Σαββίδη στην εκπαιδευτική ημερίδα για το Δημόσιο Δίκαιο

Καλωσορίζοντας στην Κύπρο τους εκλεκτούς ομιλητές κ.κ. Βασίλη Τζέμο, Δημήτρη Στράνη, Δημήτρη Πυργάκη και Διονύση Φιλίππου, επιτρέψτε μου να αρχίσω λέγοντας ότι είναι μεγάλη η χαρά να σας έχουμε μαζί μας σήμερα, σε μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις και επιμορφωτικές ημερίδες της νεοσύστατης Ακαδημίας της Νομικής Υπηρεσίας. Μιας Ακαδημίας, η οποία παρότι ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2023, έχει επιδείξει μέχρι σήμερα αξιόλογο έργο. Η διά βίου εκπαίδευση των λειτουργών της Υπηρεσίας μας υπήρξε άλλωστε στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών δράσεων που τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιήσαμε, καθώς ακράδαντη είναι η πεποίθησή μας ότι η γνώση αποτελεί επένδυση. Και αυτή είναι μία επένδυση που θέλουμε να προσφέρουμε στους συναδέλφους μας. Θέλω να συγχαρώ και με την ευκαιρία αυτή την Εισαγγελέα δρα Δέσποινα Κυπριανού, Επικεφαλής της Ακαδημίας καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ακαδημίας.

Η σημερινή ημερίδα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Εισαγγελέως της Δημοκρατίας, Προϊστάμενης Υποτομέα Προσφυγών Διοικητικού Δικαστηρίου κας Έλενας  Παπαγεωργίου, την οποία και δημόσια ευχαριστώ, τόσο για την επιλογή των θεμάτων όσο και για την επιλογή των ομιλητών.

Ο Τομέας Διοικητικού Δικαίου αποτελεί για τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έναν εκ των πλέον νευραλγικών της Τομέων, καθώς οριοθετεί, με τη δράση του, την πλέον βασική, για την ευνομία μιας κοινωνίας, σχέση του παντοδύναμου Κράτους με τον πολίτη που διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Η αρχή της νομιμότητας, που αποτελεί το θεμέλιο του Διοικητικού Δικαίου και της οποίας ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αποτελεί θεματοφύλακα, άγει τη δράση του κάθε λειτουργού αυτής της Υπηρεσίας.  Υπονοεί ότι η εκτελεστική εξουσία διέπεται από το δίκαιο και ότι το κράτος υπόκειται και αυτό στους νόμους που παράγει.  Ευελπιστώ δε, μέσω και της περαιτέρω αναγκαίας επιμόρφωσης, να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η βαρυσήμαντη αυτή Αρχή στον κάθε λειτουργό της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ταυτόχρονα, η Αρχή της Χρηστής Διοίκησης και η Αρχή της Αναλογικότητας, όπως θα αναλυθούν από τον ιδιαίτερης κατάρτισης Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, Καθηγητή κύριο Τζέμο, αποτελούν, με τη σειρά τους, παράγοντες που λειτουργούν σε σχέση εξάρτησης με την Αρχή της Νομιμότητας, η οποία αποτελεί την κορωνίδα του Κράτους Δικαίου.  Λειτουργούν δε εξισορροπητικά προς την Αρχή της Νομιμότητας, προσδίδοντας ευελιξία στη Διοίκηση, έτσι ώστε να αποφεύγονται ανεπιεικείς και δογματικές προσεγγίσεις, και να προκρίνονται οι προσφορότερες και λιγότερο επαχθείς λύσεις για τους πολίτες.

Αυτές λοιπόν οι τρεις έννοιες αποτελούν το στοίχημα της διαμόρφωσης της Καλής Διοίκησης και συνακόλουθα, του Κράτους Δικαίου. Αποτελούν περαιτέρω, τους βασικούς πυλώνες της δόμησης της επιθυμητής σχέσης εμπιστοσύνης του πολίτη με το Κράτος και συστατικά στοιχεία της επιθυμητής για όλους, ειρηνικής κοινωνικής συνύπαρξης.

Τα ειδικά θέματα Διοικητικού Δικαίου, όπως θα αναλυθούν από τους καταξιωμένους ομιλητές της σημερινής Ημερίδας, δεν μπορούν παρά να συνεισφέρουν στη συζήτηση του εξελισσόμενου Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου. Το παράδειγμα της ελληνικής διοικητικής δίκης αποτελούσε πάντοτε το πρότυπο του Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου, αποσυνδέοντας το κυπριακό δίκαιο από το αποκλειστικό, μέχρι την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, αγγλοσαξωνικό του χρώμα. Ταυτόχρονα, τα ελληνικά συγγράμματα και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας υπάρχουν βαθιά ριζωμένα στην κυπριακή διοικητική δίκη και γενικότερα στο Κυπριακό Διοικητικό Δίκαιο μέχρι και σήμερα.

Ευελπιστώ ότι η ουσιαστική διασύνδεση του Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου με το Ελληνικό, θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή του μέσω της στενής συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων σε όλα τα επίπεδα.  Ιδιαίτερα, με την  πρόσφατη καθίδρυση ειδικών διοικητικών δικαστηρίων, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την καθίδρυση του Εφετείου, αναμένεται περαιτέρω αναβάθμιση της Διοικητικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας, προς διασφάλιση ταχύτερης, ομοιόμορφης και αποτελεσματικότερης προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

Όπως λοιπόν και στη δημιουργία του Κυπριακού Διοικητικού Δικαίου και σε αυτήν τη σημαντική καμπή της εξέλιξής του, αναζητείται η δημιουργική καθοδήγηση του ελληνικού παραδείγματος.

Με αυτά τα λίγα εισαγωγικά λόγια παραδίδω τη σκυτάλη στον Καθηγητή Βασίλη Γ. Τζέμο, που θα συντονίσει τη σημερινή μας ημερίδα.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΛ)