Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2024 19:11

Γραπτή δήλωση του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή για την τουριστική περιοχή Περνέρα

Πρόκειται για μια περιοχή που εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας, όχι όμως σε ολόκληρο το εύρος της.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το 2006 είχαμε το πρώτο κλείσιμο τουριστικής μονάδας, το 2007 το δεύτερο και το 2008 το τρίτο, μέχρι που σταδιακά οι μονάδες οι οποίες έβαλαν λουκέτο ανήλθαν στις οκτώ.

Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι στην παράκτια ζώνη δεν υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αν και καταγράφεται και εδώ μία κλειστή μονάδα. Θα έλεγα ότι το επίπεδο ανταγωνιστικότητας είναι πολύ υψηλό στην παράκτια ζώνη και αναμένεται περαιτέρω άνοδος τα επόμενα χρόνια.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στον πυρήνα της περιοχής και περιμετρικά αυτού, όπου κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες είτε είναι κλειστές είτε λόγω του ότι έχουν χρόνια να ανακαινιστούν χαρακτηρίζονται από χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Αυτό παρασύρει, δυστυχώς, σε καθοδική πορεία και τα γειτονικά κέντρα αναψυχής που η επιτυχία τους ήτανε σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από την πληρότητα των μονάδων.

Ως Υφυπουργείο Τουρισμού έχουμε ασχοληθεί αρκετά με το θέμα και γνωρίζουμε πολύ καλά τόσο τα προβλήματα της εν λόγω περιοχής όσο και τα αιτήματα των επιχειρηματιών.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τους τελευταίους μήνες εξαγγείλαμε δύο σχέδια κινήτρων, ένα σχέδιο επιχορηγήσεων που απευθύνεται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξειδικευθούν στον τομέα υγείας και ευεξίας. Κατά συνέπεια, τους δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμιστούν. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο σχέδιο έγινε ειδική παρουσίαση στο Παραλίμνι, προκειμένου να επεξηγηθεί στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και ειδικά σε εκείνους της περιοχής.

Την ίδια περίοδο εξαγγείλαμε σχέδιο επιχορηγήσεων με δικαιούχους τα κέντρα αναψυχής και τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων. Είναι άξιο αναφοράς ότι το σχέδιο έχει οριζόντια μορφή –απευθύνεται δηλαδή σε όλα τα κέντρα αναψυχής, ανεξαρτήτως εξειδίκευσης. Ο λόγος που το σχέδιο έχει οριζόντια μορφή είναι επειδή αναγνωρίζουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός κέντρων αναψυχής έχει επηρεαστεί από τις παρατεταμένες κρίσεις που έπληξαν τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια.

Κατά συνέπεια, έχουμε δώσει λύσεις οικονομικής ενίσχυσης τόσο προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσο και προς τα κέντρα αναψυχής, καθώς και προς τα καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω, επαναφέραμε στον άξονα συζήτησης το παλαιότερο ενδιαφέρον πανεπιστημιακού ιδρύματος για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή επισκέφθηκα τον χώρο με τον Υπουργό Μεταφορών, προκειμένου να εξετάσουμε την πιθανότητα επανασχεδιασμού του δρόμου που διασχίζει τον πυρήνα της περιοχής, παρότι ο εν λόγω δρόμος αποπερατώθηκε πολύ πρόσφατα.

Σε σχέση με τις αναφορές για το γεγονός ότι δεν διοργανώνονται εκδηλώσεις στην περιοχή Περνέρα, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού δεν διοργανώνει εκδηλώσεις ούτε δίνει κατεύθυνση σε ποιες περιοχές πρέπει να γίνονται εισηγήσεις. Σίγουρα η διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων θα βοηθούσε την περιοχή και, όπως γνωρίζω, είναι και θετική η τοπική Αρχή.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τουρισμός λειτουργεί σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο και ότι πέρα από την κρατική ευθύνη υπάρχει και η ευθύνη της επιχειρηματικής πλευράς.

Μία μονάδα που δεν έχει ανακαινιστεί για μεγάλο αριθμό ετών φυσιολογικά δεν βρίσκεται ψηλά στις επιλογές των υποψηφίων επισκεπτών ούτε και των οργανωτών ταξιδίων. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος.

Η δική μας ευθύνη είναι να στηρίξουμε την επιχειρηματική πλευρά μέσω συγκεκριμένων εργαλείων. Αυτό έχουμε πράξει με την εξαγγελία των σχεδίων κινήτρων μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και με τα άλλα μέτρα που εξετάζουμε.

Την ίδια στιγμή θα ήθελα να υπερτονίσω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν και εξαίρετοι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στις μονάδες τους, στη γαστρονομία για παράδειγμα, και απολαμβάνουν υψηλή πληρότητα ή υψηλή επισκεψιμότητα. Γι’ αυτό και τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Σε σχέση με την ανάλυση ότι για όλα φταίει η απώλεια της ρωσικής αγοράς, θα ήθελα να αναφέρω ότι η συγκεκριμένη απώλεια ίσως να επιδείνωσε την κατάσταση, αλλά τα όσα περιέγραψα πιο πάνω καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό.

(ΑΦ/ΕΠ/ΝΖ)