Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2024 18:39

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος και στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Συνεδρία ολομέλειας 1ης Φεβρουαρίου 2024

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, μια ημέρα μνήμης, προβληματισμού και βαθιάς δέσμευσης ότι οι φρικαλεότητες του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν ποτέ.

Το Ολοκαύτωμα είναι μια συνεχής υπενθύμιση των συνεπειών του ανεξέλεγκτου μίσους, της προκατάληψης και των διακρίσεων. Έξι εκατομμύρια αθώες ζωές που σβήστηκαν με μεγάλη βαναυσότητα καταδεικνύουν κατά τον πιο θλιβερό τρόπο την ικανότητα του κακού να θρέφεται και να θεριεύει, όταν η μισαλλοδοξία δεν αμφισβητείται.

Την ημέρα αυτή αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα, τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά των οποίων η ζωή κόπηκε απότομα από την ανείπωτη σκληρότητα της γενοκτονίας.  Καθώς αναλογιζόμαστε το Ολοκαύτωμα, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τη συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ποτέ.

H Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί έκκληση για δράση. Μας προτρέπει να αντιμετωπίσουμε το μίσος όπου κι αν εκδηλωθεί, να αμφισβητήσουμε τις διακρίσεις σε όλες τις μορφές τους και να είμαστε άγρυπνοι φύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ενάντια στις δυνάμεις που επιδιώκουν να μας διχάσουν με βάση τη θρησκεία, τη φυλή ή την εθνικότητα.

Κλείνοντας, σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

 

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητές συναδέλφισσες,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως επίσης να αναφερθώ στην 4η Φεβρουαρίου, η οποία έχει καθιερωθεί λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.  Η εμφάνιση νέων τύπων καρκίνου και ο θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων από αυτόν απαιτούν την άμεση και δραστική αντιμετώπισή του. Κάθε ενέργεια, ατομική ή ομαδική, μικρή ή μεγάλη, μπορεί να συμβάλει σημαντικά τόσο στη μείωση του αριθμού των θανάτων όσο και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει την Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο και κάθε σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου, αφού οι εκστρατείες διαφώτισης των πολιτών με στόχο την πρόληψη, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να κάνουν τη διαφορά.  Στηρίζουμε την εφαρμογή εγκεκριμένων καινοτόμων θεραπειών και στοχεύουμε στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και των επιζώντων, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της αποκατάστασης, της παρακολούθησης της υγείας των ασθενών και της κοινωνικής και επαγγελματικής τους επανένταξης. Η παγκόσμια αυτή ημέρα, που αναδεικνύει επίσης την ιατρική πρόοδο και την επιστημονική καινοτομία γύρω από την έρευνα για τη νόσο του καρκίνου, ας μας υπενθυμίζει και ας δίνει ελπίδα σε όλους μας πως μια μέρα το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο» θα γίνει πραγματικότητα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα